04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Оповестиха подробностите около Плана за възстановяване

Представителството на ЕК в България даде брифинг пред медиите за техническите подробности по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, който България внесе в ЕК миналата седмица – кога най-рано може да бъде одобрен и ще получи ли България авансово плащане.
Срокът за разглеждане на българския План за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия е два месеца и след това в рамките на месец той може да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз, каза пред журналисти Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, цитиран от DarikNews.bg
Плащането по проектите на плана се прави, когато той вече е одобрен. Ако това стане до 31 декември 2021 година, ще има плащане по проектите, посочи Кюланов.
„Планът беше предаден от правителство в ЕК, в петък, 15 октомври. Имаме ангажимент да работим възможно най-бързо“, каза Кюланов.
В регламента на ЕК оценката на Плана продължава два месеца. Със съгласието на правителството срокът за разглеждане може да се удължи. След неговото приемане в ЕК, следва одобрение от Съвета на ЕС, което обикновено става в едномесечен срок, но също може да е по-дълъг. В повечето случаи ЕК се вмества в двата месеца за разглеждане на националните планове, но има и изключения като например Румъния, каза Кюланов.

Print Friendly, PDF & Email