30.05.2024

Опитаха да убият главния прокурор

Мощна насочена бомба с осколки се взриви до кортежа на Иван Гешев, когато преминавал по пътя София – Самоков

Опитаха да убият с мощна осколъчна насочена бомба главният прокурор Иван Гешев. Вчера по обяд от МВР съобщиха за инцидент с кортежа, с който се придвижва главният прокурор Иван Гешев. Това е станало на пътя София – Самоков.

Сигналът е получен в 11,45. Съобщено е за инцидент край село Ковачевци, съобщи на брифинг в Бургас главният секретар на МВР Петър Тодоров. Няма пострадали – нито главният прокурор, нито охраняващи го лица.

По случая са задействани всички сили за изясняване на случая. Има представители на полицията, на жандармерията, ГДБОП. Формиран е щаб с всички служби, вътрешният министър Иван Демерджиев е в постоянен контакт с него.

Днес служебният премиер Гълъб Донев ще проведе съвещание с министър Демерджиев и всички служби, и прокуратурата. Там информацията ще бъде обобщена и ще се предприемат действия.

Инцидентът е станал около ханче в местността „Ярема“ в посока Самоков, на остър завой, в момент, в който е валял проливен дъжд предаде репортер на БНР, като се позова на очевидци.

Според очевидците се е чул много силен взрив. Те са пътували след кортежа, 6-7-а кола.

Колите, които стигат до мястото на инцидента в посока Самоков, биваха връщани от полицията. Препоръчва се пътуващите за Самоков да използват пътя през Панчарево.

Дори собствениците на вили в „Ярема“ трябваше да стигнат до къщите си пеша, а излизащите в посока София са подложени на проверка от полицията.

На мястото имаше екипи на жандармерията и на НСО.

Все още няма коментар за инцидента от главния прокурор и неговия екип. По информация на БНР по случая ще бъде образувано досъдебно производство за престъпления срещу републиката. То ще бъде водено от Софийската градска прокуратура.

„Очевидно бомбата е била с намерение да убие“, заяви директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов, по повод инцидента с главния прокурор Иван Гешев.

По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал е бил с височина 4-5 метра. „На място се установи кратер с дълбочина 30-40 см. и диаметър близо 3 метра“, допълни Сарафов.

Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили, заяви той и допълни, че бомбата е била с голям тротилов еквивалент, по първоначално мнение на експертите.

„Очевидно взривното устройство е било с намерение да убие, не е било с цел сплашване, не е било фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки“, категоричен бе Сарафов.

Металните сачми са с големина колкото човешки нокът, допълни Сарафов.

В момента се провеждат огледи. На мястото на инцидента са намерени маркери, които са оставени от извършителите.

Професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила, както главния прокурор, така и семейството му“, допълни Сарафов.

Не се изключват никакви версии. „Най-вероятно тези хора са били на място. Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобила на главния прокурор се е изравнил а него. по свидетелски показания взривът е изместил в ляво колата на главния прокурор. Очевидно някой е следил главния прокурор”.

Print Friendly, PDF & Email