25.02.2024

Опашките пред лекарските кабинети от болни набъбват, медикаментите не стигат

Пациентите с остри респираторни заболявания се увеличиха рязко
Общопрактикуващите лекари в Добрич алармират, че пред кабинетите им опашките от болни с температура, кашлица, болки в гърлото и т.н. постоянно се увеличават. Такава е била ситуацията по празниците и в спешното отделение на болницата. От Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ съобщават, че известия за грип не са подавани.
„Ситуацията с острите респираторни заболявания беше обичайна за сезона към 31 декември. На 3 януари лекарите отчитат по-голям брой прегледани пациенти. В края на седмицата ще се изясни положението”, каза д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич. Най-уязвимите групи са децата и учениците, които са в тъй нар. организирани колективи – от 0 до 4 години и от 5 до 19 години, добавя специалистът. „Преобладават острите респираторни заболявания. Вземаме всеки ден проби, пращаме ги в Центъра по заразни и паразитни болести и следващата седмица очакваме резултатите”, каза още д-р Ангелова.
„Много болни има. В поликлиниката буквално е потоп през тези дни. На 100 прегледани 80 са с остри симптоми – висока температура, кашлица, хрема. Има и пациенти с усложнения – пневмонии, възпаления на ушите и др. Имаше и пациент с глухота от възпаление”, каза общопрактикуващият лекар д-р Мария Манолова, чията специалност е педиатрия. „По-често боледуват децата”, добавя тя.
„Няма достатъчно лекарства. За децата няма антибиотици. Няма вече втора година липсват дози за инхалации, както и капки за инхалиране по спешност, сиропи. Пациентите обикалят по аптеките, минават поне през 5-6, изнервят се. Проблемът в момента е голям, тъй като заболяемостта се увеличи рязко”, каза Лалка Стойчева, зам.-председател на Регионалната фармацевтична колегия.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email