19.04.2024

Окръжният съд потвърди отстраняването на Тодор Гикински от шефското място във „ВиК -Добрич“АД

Окръжен съд Добрич, потвърди като втора инстанция отстраняването от длъжност на изпълнителния директор и член на борда на директорите във „ВиК-Добрич“ АД, Тодор Гикински. Предната седмица по искане на Районна прокуратура Добрич, Районен съд Добрич отстрани скандалния санданчанин заради повдигнато обвинение за извършено престъпление от него в качеството му на длъжностно лице.

Припомняме, че в началото на годината журналистическо разследване на rns и в. „Добруджанска трибуна“ установи, че служители на „ВиК-Добрич“ АД под личното ръководство на Тодор Гикински са изградили бент на р. Батовска, заустили са тръба, по която речната вода стига до помпената станция и захранва с нея чешмите на хиляди добричлии, залагайки на карта здравето и живота на хората.

Операцията била с цел да се намалят разходите на дружеството за електроенергия, които плаща за изпомпване на изворна вода.

След сезиране на компетентните институции и с помощта на медиите в Добрич, както и на кореспондентите на централни медии, скандалът получи публичност.

Прокурорското разследване изцяло доказа фактите от журналистическото разследване на rns и в. „Добруджанска трибуна“.

От днес Тодор Гикински е само обвиняем – при това за втори път, след като е бил подсъдим и в родния си край за незаконно изграждане на тръбопровод.

След решението на Окръжния съд не се оправдаха уверенията на друг член на борда на директорите, че Гикински е „невинен, но нареден“, което щяло да се изясни при обжалването на мярката „отстранен от длъжност“ днес.

rns

Print Friendly, PDF & Email