21.02.2024

Окръжният съд отново отказа свободата на наркопласьор

Окръжният съд в Добрич за втори път отказа да измени мярката за неотклонение на разследван за държане на наркотици с цел разпространение. Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 18 юли т.г., в Балчик, без надлежно разрешително, в съучастие с още един извършител, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана, метамфетамин и амфетамин.
Това съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд Добрич.
Адвокатите на задържания не оспориха наличието на обосновано предположение за евентуална съпричастност на обвиняемия към разследваното престъпление. Те мотивираха искането за по-лека мярка с аргументите, че от първоначалното задържане на мъжа са изминали повече от 4 месеца и няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Изтъкнато беше, че задържаният е с чисто съдебно минало, направил е самопризнания, съдействал е на разследващите органи и има постоянен адрес, на който пребивава заедно със семейството си.
Представителят на прокуратурата настоя мярката да не бъде променяна.
Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебното производство и след преценка на доводите на страните, счете, че към момента не са налице основания за изменение на вече взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение. В мотивите си съдът посочва, че срещу задържания е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност. Акцентира се и върху наличните по делото данни, че обвиняемият е разпространил наркотици сред множество лица, като това е ставало и на публично място – до жилището, в което живеел. Съдът отбелязва още, че продължителността на ареста – малко над четири месеца, към момента не надвишава очертания в закона максимален срок на мярката задържане под стража при обвинение за тежко умишлено престъпление.
Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Print Friendly, PDF & Email