14.04.2024

Окръжният съд в Добрич постанови 18 години затвор за мъж, убил бившата си жена си на улицата

Състав на Окръжния съд в Добрич призна за виновен подсъдим по дело за убийство и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 18 години, което да бъде търпяно при първоначален строг затворнически режим.
Подсъдимият Фаредин Мемиш Ахмед е признат за виновен в това, че на 28 декември 2021г., на улица в град Тервел умишлено умъртвил бившата си съпруга Айше Али, на 45 години, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за жертвата, с особена жестокост, в условията на домашно насилие. Убийството станало на улица в Тервел, където Фаредин удрял жена си с бетонен блок по главата. Смъртта на жената настъпила още след първия удар, но Фаредин продължил да я удря с него. Той често нарушавал влязлата в сила през 2017 година ограничителна заповед, изкарана от бившата му съпруга, особено след употребата на алкохол, за което бил санкциониран. Фаредин е с ефективна присъда от 1995 г. за изнасилване, а през 2017 г. е осъждан и за домашно насилие над дъщеря си. Той бе задържан в деня на убийството около 23:30 часа в неадекватно състояние поради употреба на алкохол.
Подсъдимият е осъден да заплати на дъщерята на пострадалата сумата от 200 000 лв., представляваща обезщетение за причинени с деянието неимуществени вреди – претърпени болки и страдания, както и направените от нея разноски по делото.
Производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът прецени, че са налице основанията за това, предвид направено от подсъдимия изявление, че се отказва от заявеното на разпоредителното заседание желание делото да се гледа по общия ред. Вместо това подсъдимият декларира, че признава вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт и не желае да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица.
Постановената от Окръжния съд присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд- Варна в 15-дневен срок. ДТ

Print Friendly, PDF & Email