20.06.2024

Одобриха устройствения план за нова Национална педиатрична болница

Одобрен е подробният устройствен план на Национална педиатрична болница, съобщиха на съвместна на пресконференция, Министрите на регионалното развитие Иван Шишков и на здравеопазването Асен Меджидиев.

Подписано е и споразумение с Европейската инвестиционна банка за изготвяне на анализ за детската болница, каза министър Меджидиев:

„Договорът е подписан за 6 месеца – за изготвяне на анализа, но имаме уверението на Европейската инвестиционна банка, че много по-рано ще бъде направен. Те помогнаха при изготвянето на анализа за бургаската детска болница, където проектът е уникален. Силно се надявам, че до края на тази година ще имаме задание и ще се пусне поръчката за проектиране.

До края на този месец ще бъдат избрани експертите, които ще изготвят анализа, каза изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ проф. Елена Пенева:

„Първият етап, при който ще ни подпомогне ЕИБ, е изготвяване – безвъзмездно – на този анализ за педиатричните грижи. Смятаме, че това е една много добра основа за бъдещето развитие и уточняване на последващата структура. Те ще ни представят един доклад, в който ще бъдат регистрирани потребностите на национално ниво, на предлаганите до момента услуги, за да се осигури в бъдеще една комплексна, адекватна здравна услуга, която трябва да предоставя националната педиатрична болница“.

Освен сградата на детската болница ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център поради наличието на минерален извор в близост, търговска част и подземни паркинги. Директорът на Специализираната болница за детски болести д-р Благомир Здравков заяви, че ще има 25 клинични структури, които да гарантират адекватна комплексна педиатрична помощ.

„Относно кадровото обезпечаване се налага да започнем обучение на различни категории медицински персонал“.

Държавата се включва с държавно участие в детската болница в Бургас. По този начин ще бъде затворен цикъла на майчино-детско здравеопазване – с участието в болницата в Бургас, изграждането на Националната детска болница в София и започналото строителство на детския комплекс в болница „Свети Георги“ – Пловдив.

Print Friendly, PDF & Email