27.05.2024

Обявена е грипна епидемия в област Добрич  за периода от 20 до 25 януари, включително

През този период учениците в областта ще бъдат в грипна ваканция, спират се плановете операции
Обявена е грипна епидемия в област Добрич  за периода от 20 до 25 януари, включително. През този период учениците в област Добрич ще бъдат в грипна ваканция. Решението на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ за обявяване на грипна епидемия е съгласувано с главния държавен здравен инспектор. Мотивът е увеличена заболяемост от ОРЗ и грип на територията на област Добрич, която е достигнала за периода 09-15 януари епидемични стойности от 219,50 на 10 000.
В заповедта, подписана от зам.-директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/–Добрич, д-р Николинка Минчева, са въведени временни противоепидемични мерки.
на територията на област Добрич срещу разпространението на грип и ОРЗ за срок от 20 до 25 януари включително.
Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца,.на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари,
на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Изключения да се допускат само за терминално болни пациенти.
Всички лица, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.
В детските заведения ще се провежда стриктен ежедневен филтър, като откритите болни деца ще се връщат по домовете. Няма да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Ще се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други, препоръчва се двукратно за деня и често проветряване на помещенията.
Преустановява се присъственият учебен процес в училищата на територията на област Добрич за периода от 20 до 25 януари включително.
Преустановява се провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.
Очаква се до четвъртък да бъде издадена заповедта на министъра на образованието и науката, с която дните на грипна епидемия да бъдат обявени за неучебни за училищата в област Добрич след
изпратен доклад на Регионалното управление на образованието-Добрич, до Министерството на образованието и науката на основание заповедта на РЗИ-Добрич. „Средният процент на отсъстващите ученици в училищата в област Добрич, които са 67, към вторник беше 13-14. В община Ген.Тошево отсъстващите от учебни занятия бяха 22-25 процента. Има отсъстващи в различни класове”, каза началникът на регионалното управление Светлана Василева.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email