30.05.2024

Общобългарският младежки фолклорен събор „С  България в сърцето” ще огласява Каварна три дни

За 17- ти пореден път Каварна ще бъде домакин на Общобългарския младежки фолклорен събор „С  България в сърцето”. От днес до 28 май до градът посреща всички, които носят родината в сърцата си.Програмата за първия ден на фестивала- 26 май /петък/, започва в 10 часа с молебен за здраве и водосвет. Изпълненията на участниците в събора са с начален час 10:30 ч. От 18:30 ч. е предвидено официално откриване и концерт на най-добрите участници през деня, след което е концертаът на народните певици Кичка Христова, Наталия и Татиана Петкови и Галина Дурмушлийска. Програмата за деня завършва с хоротека под звездите от 21:30 ч.
На 27 май /събота/ програмата започва от 10 ч. с изпълненията на участниците в събора. От 17:30 ч. е предвиден избор на „Мис и Мистър Фолклор“, ревю на народни носии и надиграване „Кръшна ръченица“. Началото на тържествения галаконцерт е от 19 ч. Участие в първата част на концерта ще вземат най добрите участници през деня, финал на вечерта ще сложи концерт на Илия Луков, Веселка Стамболиева и Валерия Момчилова.В последния фестивален ден 28 май /неделя/ от 10 ч. са предвидени изпълнения на участниците в събора.
Тази година съборът се провежда след тригодишно прекъсване.. През трите дни на фолклорната проява участие ще вземат деца и младежи от България и чужбина. Съборът няма конкурсен характер, но най-добрите изпълнения през деня ще бъдат включени в тържествените вечерни концерти.
Това е единственият по мащабите си събор, който обединява българските младежи от целия свят на базата на българския фолклор. Утвърден като традиционен, общобългарският младежки фолклорен събор „С България в сърцето” събира през годините младежи, потомци на българи, от Албания, Молдова, Украйна, Македония, Румъния и Сърбия.
Целите на събора са изява на най-добрите младежки постижения в областта на българския фолклор и неговите разнообразни проявления – песни, танци, инструментални изпълнения, занаяти, театрални форми и др.Участници са, както български детски и младежки колективи и индивидуални участници на възраст до 25 години, така и гости от цял свят, занимаващи се с български фолклор. Като специални гости на събора са поканени за среща с младежите изтъкнати поети, художници, артисти, певци, спортисти и други видни личности на България.
Мотото на събора е „Българският фолклор – най-атрактивната картичка на България”. Предвижда се и рецитал на спечелилите в конкурса за стихотворение и есе под наслов „С България в сърцето”, както и изложба на рисунките, участвали в конкурс под същия наслов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email