07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ поема всички линии на градския транспорт от 1 юни

От 1 юни услугата „Обществен превоз на пътници” на територията на град Добрич се възлага на общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ като вътрешен оператор. То ще обслужва 17-те линии. Разполага с 13 автобуса, 10 микробуса и 4 електробуса. До момента общинското дружество изпълняваше само 4 от линиите, а останалите 13 се обслужваха от частните превозвачи „Пътнически превози“ и „ПГ Комерс“. Това беше повод за пресконференция, в която участваха кметът Йордан Йорданов, зам.-кметът Росица Йорданова, управителят на общинското транспортно дружество Катя Петкова.
„Ще има градски транспорт в Добрич, няма защо гражданите да се безпокоят” – каза кметът Йордан Йорданов по повод насажданите слухове от другите транспортни оператори, които спират дейността си в Добрич.
От 1 юни билетът за градския транспорт в Добрич става 1.20 лева. „Има рентабилни линии и има такива, които не са, но ние не можем да лишим хората от транспорт. Когато получим цялата информация след 1 юни ще можем да кажем дали цената е достатъчна. Както виждате, проблемите в целия бранш са много сериозни. Всеки очаква активна намеса на държавата. Ние сме социално ориентиран бизнес, това е държавна политика. Комплексни са нещата и, ако могат да бъдат облекчени превозвачите, това ще се усети от всички“, заяви управителят на „Градски транспорт Добрич“ Катя Петкова.
Въвежда се дневна карта на цена от 3 лева, като с нея в рамките на текущия ден хората ще могат да пътуват, по която и да е линия колкото пъти искат, обясни Петкова.
Редовната абонаментна карта за месец, която досега беше 30 лева, става 40, но гражданинът вече ще може да ползва всички линии, а преди се нуждаеше от отделна карта за всеки оператор, уточни тя. Пенсионерите и учениците ще плащат по 25 лева. Пенсионерите над 70 години ще заплащат за месечна карта 15 лева, а децата до 6 клас, ще се возят безплатно, както досега. 
За първи път се въвежда карта за хора с увреждания с над 50% с решение от ТЕЛК на цена от 12 лв. месечно, като за техен асистент, в случай на необходимост, картата е 10 лв. месечно.
Билети и дневни карти ще могат да бъдат закупувани в превозните средства. Безплатният превоз до Гробищния парк ще бъде поет от редовни линии с номера 201, 238 и 248 в часовия диапазон от 8.00 до 11.30 ч. На страницата на Община Добрич също е публикувано цялото разписание на градския транспорт. Сегашната транспортна схема ще продължи да действа до началото на следващата година, когато трябва да влезе в сила новата, която бе одобрена от Общинския съвет през януари.
Петкова посочи, че се запазват всички 17 линии. Те ще бъдат обслужвани от 13-те големи автобуса, те ще бъдат разпръснати, където има най-голяма необходимост. Ще се работи и с 10-те микробуса на дружеството, докато дойдат новите автобуси. Петкова съобщи, че вече е обявена обществена поръчка за 20 нови 10-метрови автобуса. На 13 юни ще стане ясно дали има получени оферти и колко са те.
На над 15 спирки ще бъде поставено разписание по часове на всички автобуси по линиите, минаващи оттам. На 1 юни транспортът за всички пътуващи в град Добрич ще бъде безплатен.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email