31.05.2024

Община Шабла получи нов противопожарен автомобил

Специализираната машина е дарение от побратимената Община Терешин в Полша

Община Шабла получи противопожарен автомобил, дарение от община Терешин, Полша.
На церемонията присъстваха Ярослав Годун – съветник на посолството на Р.Полша в България, Анджей Качик – ръководител на доброволното формирование в Терешин, Ядвига Дурчак – ръководител на пенсионерския клуб, чийто членове гостуват в Шабла, гл.инсп.Стоян Георгиев – началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ при РД ПБЗН-Добрич, Мариян Жечев, вр.и.д.кмет Цветелин Йорданов, Стоян Стоянов – ръководител на доброволното формирование в Общината.
Част от програмата бяха изпълненията на мажоретния състав при Общински детски комплекс с ръководител Надя Иванова.
Председателят на Общинския съвет, д-р Йорданка Стоева, която води церемонията, разказа за отношенията ни с побратимената община Терешин.
Началото се поставя през 2016 година, когато се подписва договор за сътрудничество. Следват визити на наши ученици в Полша и обратно – техни идват в Шабла. Група съветници, водени от заместник-кмета на Общината бяха на посещение в Терешин.
„И така през годините, с всеки изминал ден отношенията ни ставаха все по-приятелски“ – каза д-р Стоева.
На 26 август тази година, в Зеления образователен център се проведе изложба на Полския културен институт в София и представянето на книгата на Емил Басат „За Полша с любов“.
Заместник – кмета, Марек Яворски и Богдан Бензел – началник отдел „Просвета“ в Терешин, присъстваха на тържествената сесия по повод честването на 50 години Шабла град.
Кметът на община Шабла, Мариян Жечев и председателят на Общинския съвет, д-р Йорданка Стоева бяха гости на честванията за 80-та годишнина от началото на Втората световна война.
Материалната част на това сътрудничество и приятелство се изрази в дарение на кмета Марек Олеховски – противопожарен автомобил за доброволното формирование в Шабла.
Първи своето приветствие отправи Ярослав Годун. Той изрази радостта си, че е участник в отношенията между двете държави и общини. Обяви, че от 20 години работи в България и рядко е присъствал на такива събития, в които връзките между двата народа са толкова съдържателни. Благодари на кмета Жечев, че поддържа отношенията между двата народа, живи.
„В мое лице имате приятел“ – каза още Годун.
„Нашите отношения и приятелство започнаха през 2016 година и вече дават резултати. Вие се запознахте с нашата култура, ние с вашата. Приятелството ни има вече и материален характер – противопожарен автомобил, който ни подарявате.
Със 100 годишна история е вашето доброволно формирование, докато нашето сега прохожда. Именно от този подарък имахме нужда, след големия пожар в село Дуранкулак на 29 август.
Носете моите поздрави и на всички жители на община Шабла. Дано срещите ни бъдат повече.“ – каза Мариян Жечев.
Преди да връчи ключа на автомобила, Анджей Качик сподели вълнението си, че може да участва в такова тържество и пожела колата да се използва за безопастността на всички жители на общината. Огнеборец демонстрира работата на противопожарния автомобил.
Поемайки ключовете Стоян Стоянов сърдечно благодари на своите приятели и обеща, че ще се грижат за подарения им автомобил, както те досега.
Д-р Стоева прочете и връчи благодарствено писмо до кмета на община Терешин, Марек Олековски.
Поздрав отправиха и група „Патриот“ с ръководител Стойчо Захов.
След това българи и поляци се отправиха към фестивала на хвърчилата.
На 22 септември групите от Полша отпътуваха .

Print Friendly, PDF & Email