20.06.2024

Община Добрич ще отбележи тържествено 103 години от Добричката епопея

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение, благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население

103 години от Добричката епопея ще бъдат отбелязани в Добрич с поклонение в памет на загиналите в събитията от 1916 година. В 10 часа на 7 септември в параклиса „Св. Архангел Михаил“ във Военно гробище музей добрички духовници ще отслужат заупокойна света литургия и панихида за загиналите воини. За гражданите на Добрич, желаещи да посетят Военно гробище музей, е осигурен безплатен автобус, който ще тръгне от Младежкия център в 09.30 ч. В 11.00 часа под звуците на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на ген. – лейтенант Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Поканени са представители на Министерския съвет, на държавни и общински институции, обществени и политически организации, почетни граждани, общественици, граждани. Тържествената програма продължава през целия ден с полагане на цветя на Кръст – паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея  1916 г., на паметните плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов. Регионален исторически музей – Добрич организира във Военното гробище музей  Ден на отворените врати. Там гражданите могат да разгледат и изложбата „Добричката епопея 1916 година“.

За децата на града Община град Добрич организира Работилница за хвърчила с модератор Евгени Георгиев. Приканваме децата и родителите им на 7 септември от 11.00 ч. в началото на Градски парк „Свети Георги“. Нека хвърчилата с детски послания изпъстрят небето над Добрич.

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение, благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население. В знак на уважение и признателност към всички герои на Добруджа Добрич бе обявен за град на българската бойна слава.

Община Добрич кани гражданите да се поклоним пред паметта на загиналите воини и да помним техния урок по родолюбие!

Print Friendly, PDF & Email