31.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Община Добрич ще отбележи тържествено 103 години от Добричката епопея

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение, благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население

103 години от Добричката епопея ще бъдат отбелязани в Добрич с поклонение в памет на загиналите в събитията от 1916 година. В 10 часа на 7 септември в параклиса „Св. Архангел Михаил“ във Военно гробище музей добрички духовници ще отслужат заупокойна света литургия и панихида за загиналите воини. За гражданите на Добрич, желаещи да посетят Военно гробище музей, е осигурен безплатен автобус, който ще тръгне от Младежкия център в 09.30 ч. В 11.00 часа под звуците на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на ген. – лейтенант Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Поканени са представители на Министерския съвет, на държавни и общински институции, обществени и политически организации, почетни граждани, общественици, граждани. Тържествената програма продължава през целия ден с полагане на цветя на Кръст – паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея  1916 г., на паметните плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов. Регионален исторически музей – Добрич организира във Военното гробище музей  Ден на отворените врати. Там гражданите могат да разгледат и изложбата „Добричката епопея 1916 година“.

За децата на града Община град Добрич организира Работилница за хвърчила с модератор Евгени Георгиев. Приканваме децата и родителите им на 7 септември от 11.00 ч. в началото на Градски парк „Свети Георги“. Нека хвърчилата с детски послания изпъстрят небето над Добрич.

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение, благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население. В знак на уважение и признателност към всички герои на Добруджа Добрич бе обявен за град на българската бойна слава.

Община Добрич кани гражданите да се поклоним пред паметта на загиналите воини и да помним техния урок по родолюбие!

Print Friendly, PDF & Email