23.07.2024

Община Генерал Тошево ще бъде домакин на XXI Добруджански фолклорен събор „БОГОРОДИЦА”

Община Генерал Тошево е домакин на XXI издание на Добруджански фолклорен събор „Богородица”. Той ще се проведе през уйкенда в градския парк. Съорганизатор е и народно читалище „Светлина 1941“.
В тазгодишното издание ще участват над 50 певчески състава и 60 индивидуални изпълнители, съобщиха от Община Генерал Тошево.
По традиция събор „Богородица” е сцена за изява на самодейни, певчески и танцови състави от цяла Североизточна България. И тази година с най-много фолклорни групи и участници ще се представят областите Добрич, Варна, Шумен и Силистра.
Освен на автентичен фолклор, гостите на събора ще могат да се насладят и на изпълнения на групи от Румъния.
В рамките на фестивала, в събота вечер тошевци ще могат да се насладят на спектакъла „Танца на вятъра“, който е с начален час 18 часа в Лятно кино.
Добруджански фолклорен събор „Богородица” цели опазване, съхраняване и популяризиране фолклорното богатство на Добруджа, а регламента му няма конкурсен характер. С изданията си през годините, народния фестивал се утвърди като най-мащабното събитие от Културния календар на Община Генерал Тошево и вече две десетилетия създава мостове между поколенията, като стимулира интереса на младите към българското народно творчество и традиции.
Всички почитатели на автентичния фолклор могат да му се насладят в събота и неделя (31 август – 1 септември) от 10 ч. до 17. ч. в Лятно кино – Генерал Тошево.

Print Friendly, PDF & Email