24.06.2024

Община Варна: 4.5 млн. лева са предвидени за култура през 2023

Община Варна каза колко пари ще отдели за култура до края на годината:
Сумата от близо 4.5 млн. лева възнамерява да похарчи Община Варна за реализирането на програмата „Международни и местни културни прояви“ през 2023 година. Това стана ясно от представените разчети/лимити по програмата. Представи ги директорът на дирекцията по култура Антония Йовчева, а ресорната комисия към местния парламент ги одобри на днешното си заседание, предаде Moreto.net.
Част от сумата ще отиде за отбелязването на национални и градски празници – 679 хил. лева. За провеждането на международни и национални фестивали пък са заложени малко над 1 млн. лева. Сред събитията са Международния музикален фестивал, Международния хоров конкурс „Проф. Г. Димитров“Фолклорен фестивал и други.
За перото „Естетизация на градската среда“ са предвидени 125 хил. Те ще отидат за поставяне на скулптурни композиции и пластични елементи, ремонт и поддръжка на паметници и други дейности.
Тази година общинският фонд „Култура“ разполага с 1.6 млн. лева. Тази сума ще бъде разпределена в пет направления, по който може да се кандидатства с различни проекти. Сред тях е и новото направление „Любителски изкуства“.
В разчетите на културната дирекция за тази година е предвиден и основен ремонт на къщата на Антон Новак. В това число влизат проектиране, техническо обследване и други дейности. За периода 2020 – 2024 общо са предвидени381 953 лева, а тази година са заложени 76 180 лева.

Print Friendly, PDF & Email