19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Община Варна ще плаща на АПИ за освободените от винетки пътни участъци


Седем участъка от републиканската пътна мрежа край Варна остават освободени от винетки, но Общината ще превежда ежегодно средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за тяхната поддръжка.
Членовете на постоянната комисия по финанси и бюджет към местния парламент одобриха проект на споразумение с държавната агенция, с което Община Варна поема финансов ангажимент относно освободените пътни участъци от заплащане на винетни такси, съобщават от пресслужбата на Общинския съвет за Moreto.net.
В свое писмо от АПИ поставят срок най-късно до 30.09.2021 г. за отговор относно намеренията на Общината.
В него посочват, че при отказ от страна на местната администрация да подпише споразумението, агенцията „няма да възлага дейности по поддържане на пътни участъци, за които не се заплаща винетна такса“.
С решение на Министерския съвет от 28 февруари 2020 г. беше прието за пътни отсечки от републиканската пътна мрежа, попадащи на територията на община Варна, да не се плащат винетни такси. Но разходите, свързани с текущия ремонт и поддържането на пътищата, ще са за сметка на общинския бюджет.
От АПИ са изчислили, че поддръжката на платната за движение на седемте варненски участъка ще струва 337 830 лв. за една календарна година. От тази сума 202 885 лв. са за текущи ремонти, а 134 945 лв. – за зимно поддържане.
Средствата са определени на базата на средногодишните разходи на АПИ за поддръжката на 1 км от платното за движение и на средногодишните разходи на агенцията за зимна поддръжка за 1 км от съответния клас път, се посочва в проекта на споразумението. То ще бъде разгледано и на предстоящото заседание на Общинския съвет.
Пътищата, за които не се плащат винетки, са следните:

  • участък от републикански път от I-9 от изхода на град Варна до КК „Златни пясъци“ (обръщач след отбивка на пречиствателна станция „Златни пясъци“);
  • участък от републикански път I-2 (пътят за село Тополи) – от изхода на град Варна до кръстовището с пътя за новите гробища;
  • участък от републикански път III-2008 – продължението на ул. „Девня“ в посока село Казашко;
  • участък от републикански път III -9004 – пътят за село Константиново и за Звездица;
  • участък от републикански път III – 902 – от изхода на град Варна до разклона на с.о. Добрева чешма (пътят за село Кичево);
  • участък от АМ „Хемус“ – от изхода на град Варна до пътен възел „Летище“
  • участък от път I – 9 /продължението на бул. „Св. св. Кирил и Методий“/ от края на кв. „Аспарухово“ до разклона за местност Кантара.
Print Friendly, PDF & Email