09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Общината продава 32 декара от брега на Варненското езеро

Община Варна продава 32 деката от брега на Варненското езеро.
Имотът се намира на брега на Варненското езеро – на ул. „Девня“, алармираха от „Демократична България“ на пресконференция днес, предаде репортер на Moreto.net
Тези 32 дка са точно там, където ще се прави интермодалния терминал, съобщи председателят на ДСБ – Варна Васко Василев.
Интересно е, че този имот е с акт за общинска собственост от 2011 година, а се продава сега, веднага след като стана ясно, че правителството започва процес по изграждане на интермодалния терминал. Няма яснота защо Общината се лишава от собственост в зоната на бъдещия интермодален терминал. Съгласно Общия устройствен план там е отредено като зона за транспортни услуги и транспортна инфраструктура. Това е меко казано далавера.
По думите на Василев имотът ще бъде продаден на търг вероятно с един единствен кандидат.
Част от останалите имоти за продажба, особено тези в кварталите „Младост“ и „Възраждане“, не кореспондират с транспортната инфраструктура в района. Т.е. там ще се построят едни мастодонти, а улиците остават същите.
Община Варна с тези си действия стимулира презастрояването на града, и това не е от днес или от вчера. Това е целенасочена политика, категоричен бе Васко Василев.
Ако тези хора мислеха за града и да се избегне проблема с презастрояването, тези имоти трябваше да са резервирани за зелени площи, обобщи Василев.
По думите на Василев през последните 10 години Община Варна е продала около 1000 дка имоти и това я лишава от бъдещи възможности във всички посоки.
На пресконференция, проведена по-късно в Община Варна, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов коментира темата.
По думите му Общината категорично не е продала 1000 дка имоти през последните 10 години и посочи, че съгласно изготвена справка през последните 5 години са продадени общо 30 дка.
На въпрос на репортер на Moreto.net какво налага продажбата само за тази година на 140 дка, при положение че в последните 5 години средно са се продавали по 6 дка на година, Балабанов отговори, че основната причина е икономическата криза.
Зам.-председателят на Общинския съвет Генадий Атанасов допълни, че се спекулира с думата продажба, защото за имотите е оставена възможност освен за продажба и за компенсация към община Варна с апартаменти от страна на бъдещите купувачи-строители. По този начин Община Варна би допълнила жилищния си фонд. Атанасов посочи, че само има около 4000 неуважени молби от социално слаби граждани, желаещи да се настанят в общински жилища.
На въпрос от страна на Moreto.net каква е общата площ на имотите, с които разполага Община Варнам, зам.-председателя на Общинския съвет Христо Атанасов се ангажира да изготви справка и да я предостави на медиите.
Тодор Балабанов посочи, че гласуваната продажба на 140 дка имоти е само обща прогнозна рамка към приходната част на бюджета, а продажбата на всеки един от въпросните имоти предстои да бъде гласувана отново в Общинския съвет.
„Не сме взели решение за продажбата на 140 дка имоти. Тази програма е прогнозен документ, част от бюджета на общината по силата на закона, и за всеки отделен имот впоследствие ще се решава по какъв начин и на каква цена да се разпореждаме с него. Процедурите са тежки, всяко едно решение трябва да мине през Общинския съвет, да влезе в сила, след което да се проведе съответната тръжна или конкурсна процедура. Всичко това мен лично ме кара да мисля, че зад привидно законосъобразни мотиви се крият едни други цели, като резултатът от това ще го видим в края на годината и следващата година“, каза Балабанов.
Председателят на Общинския съвет допълни, че от продажбата на имоти се очакват около 20 млн. лв. приходи.

Print Friendly, PDF & Email