28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Обсъждат отстъпка при зареждане на бензин и дизел до 50 литра

Тя ще се получава директно всеки път при зареждане до това количество, като една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда
Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда. Тя може да влезе в сила от юни, съобщи пред NOVA зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.
Запитан на колко зареждания ще имаме право, Данаилов отговори: „50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения. Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец”.
По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.
Относно отпадането на акциза за електроенергията, метана и природния газ, той коментира: „Когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК. Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца”, посочи той.
Данаилов коментира и новината, че премеирът Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на „Газпром“. „Работа по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период”, отбеляза той.
Според него конкретната цена зависи от много условия, включително как ще се извършва доставката. „В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно цената да е по-ниска от тази на „Газпром”, защото тя е доста висока”, коментира Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ”.
Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: „По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен”.

Print Friendly, PDF & Email