04.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Обсъждат нулев ДДС да хляба и компенсации за скъпия ток и газ

Темата бе обсъдена от вицепремиера Корнелия Нинова и председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева
Обсъжда се въвеждането на нулева данъчна ставка за производителите на хляб и компенсации за бранша заради скъпия ток и газ.
Темата бе обсъдена вчера от вицепремиера Корнелия Нинова и председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева. Повод за срещата бе поскъпването на хляба след спирането на газовите доставки от Русия, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.
По време на разговора са предложени конкретни мерки за спасяване на хлебопроизводството в България – 0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. От Съюза на хлебарите са категорични, че тези мерки ще доведат до понижаване на цената за потребитеите.
„Подкрепата за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи“, каза министър Нинова и изрази подкрепа за нулева ставка на ДДС за хляба.
Кукушева увери, че в България има достатъчно количество брашно и пшеница и призова държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители. Тя прогнозира, че е възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа.
Премахването на ДДС за хляба ще има положителен ефект, защото не само ще доведе до намаляване на цената, но и ще изсветли сектора, смята още тя.
Мариана Кукушева подчерта, че до момента хлебопроизводството е единственият бранш, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците преди доста време.

Print Friendly, PDF & Email