30.05.2024

Обсъждат в петък, предложената от ПП декларация за съставяне на правителство

С пожелание за крепко здраве и ползотворна работа от председателя на НС Вежди Рашидов започна първото за новия политически сезон заседание на парламента
С пожелание за крепко здраве и ползотворна работа от председателя на НС Вежди Рашидов започна първото за новия политически сезон заседание на парламента. Депутатите изслушаха прави българския химн. На химна на ЕС обаче представителите на „Възраждане“ седнаха.
Традиционните декларации за началото на сезона, които трябваше да започнат с най-голямата парламентарна група ГЕРБ, бяха изместени от актуалната тема за програмната декларация на „Продължаваме промяната“. Формацията е носител на втория мандат за съставяне на правителство.
Причината е, че в гласувания дневен ред не беше включено предложението на „Продължаваме промяната“ за проект на решение с приоритети на евентуален бъдещ кабинет с техния мандат.
Номинираният за премиер акад. Николай Денков призова народните представители от други парламентарни групи да си дадат сметка дали имат различни от предложените от тях приоритети.
В крайна сметка бе решено депутатите да обсъдят като втора точка в петък проекта на декларация, предложен от „Продължаваме промяната“ за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане.
В декларацията си от трибуната на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призовава да се сформира редовен кабинет с ясна програма, която да решава реалните проблеми на хората и да препотвърди евроатлантическата ориентация на страната.
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви в началото на декларацията си от трибуната на парламента, че съобщаването на приоритети, каквато е традицията, ще бъде лицемерие, тъй като на всички е ясно, че този парламент е с кратък хоризонт и предстоят предсрочни избори.
Ако декларацията на „Продължаваме промяната“ не бъде подкрепена в петък от парламента, то мандатът ще бъде върнат неизпълнен в понеделник или вторник.
Това коментира в кулоарите на парламента Андрей Гюров от ПП. Той е разочарован от липсата на предложения от системните партии. Засега мандатоносителите не обявяват проектосъстава на правителството.
„Това правителство трябва да има ясен политически гръбнак, който естествено ще бъде от ПП и сме отворени за предложения и от други партии, които биха подкрепили правителството, да предложат хора, които биха били експерти в своята област“.
Кабинет с втория мандат е възможност, за която трябва да се работи усилено, това коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.
„Това, което ме притеснява, е, че това всичкото е част от една стратегия, да кажем, не ни интересува втория, третия, ама то пък третият не стана. И всъщност бягайки от отговорност, да отидем на избори. То това би било логично от гледна точка на тяснопартийни интереси. И е разбираемо. Всеки се надява на избори да получи малко по-добра реализация, особено ако успее черния петър на това кой е виновен, че сме отишли на избори. Но не виждам в това поведение особена отговорност политическа за страната. И пак искам да кажа – за нас отговорното поведение е да се опитаме да съставим с втория мандат и да използваме целия потенциал на втория мандат“.
От „Български възход“ все още не дават категорична подкрепа с мотива, че трябва да се подменят някои от текстовете в предложената декларация. Стефан Янев коментира:
„Отговорът дали или не ще получи подкрепа ще се разбере в близките дни. В крайна сметка нека да приемем така, че тази декларация, този документ все още се работи. Има време за доизчистване на текстове, за да се получи яснота по тези въпроси, за които стана въпрос по-рано и тогава ще преценим и ще видим“.

Print Friendly, PDF & Email