01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Обмислят разкриването на денонощни ваксинационни кабинети

Здравните власти обмислят разкриването на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове. На брифинг пред „Александровска болница“ здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че желаещите да се ваксинират в цялата страна са хиляди, опашките са огромни и се обмисля възможността от утре в следобедните часове да продължат „зелените коридори“.

До края на деня здравните власти ще дадат указания към всички РЗИ и там, където опашките продължават, в късните следобедни часове имаме готовност за разкриването на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове, поясни здравният министър.

„Идеята е всеки български гражданин, който иска да бъде ваксиниран, да получи ваксина. Имаме достатъчно количество ваксини“, увери Ангелов и благодари на всички хора, които са повярвали в науката и в медицината.

На хората, които не искат да се ваксинират, проф. Костадин Ангелов каза: „Българи, надеждата е във вашите ръце! Решението е ваше и моля, повярвайте на науката, повярвайте на лекарите, защото както всички виждаме – на прага сме на нещо ново и само чрез ваксината можем да го победим“.

Здравният министър уточни, че изборът на ваксини е изключително възлов момент в стратегията по ваксинацията и ще бъде факт по-нататък. Създадена е електронна регистратура с информационно обслужване и хората ще могат да избират места за ваксинация в 318-те ваксинационни кабинети, които са разкрити в цялата страна, както и да посочват предварително с коя ваксина искат да бъдат ваксинирани.

Специално за различните мнения за ваксината на „Астра Зенека“ здравният министър отбеляза, че ваксината категорично дава добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване. Медицинският ефект от ваксината и с всички останали ще бъде постигнат, увери проф. Ангелов.

Личните лекари могат да изберат кога да започнат да ваксинират, дадени са указания, създадена е организацията и Националният рамков договор е подписан. Джипитата могат да направят списъците с желаещите, когато решат, а документ след втората ваксинация също ще бъде издаван.

Здравните власти са готови и със създаването на мобилни екипи, като се водят преговори и със Центровете по спешна медицинска помощ, които също да се включат във ваксинацията.

„Всеки български гражданин, независимо от неговия здравноосигурителен статус, ще може да се ваксинира в центровете в цялата страна“, увери проф. Ангелов.

Здравният министър призова медиите да публикуват само вярната информация към хората за ваксините. Единствените клинични изпитвания, които са проведени докрай и е оценена ефикасността на ваксините, е само с един вид ваксина и само с две дози. В нито един случай никъде по света не е правено изпитване за резултати от различен вид ваксина. Това са медийни спекулации и изказания на определени хора, които нямат нищо общо с гласа на науката, подчерта Костадин Ангелов.

Здравният министър призова медиите да се обърнат към ВМА по отношение на това кои журналисти и кои актьори ще бъдат ваксинирани в посочената болница. „Наясно сме какво правим и ще го направим по най-добрия вариант. Нека да не забравяме, че хората трябва да осъзнаят, че решенията са в тях самите. Ако искаме да си помогнем сами, ще ни помогне и Господ“, завърши проф. Ангелов.

Припомняме, след като в края на седмицата премиерът Борисов изиска да се направят и зелени коридори и да започне масовата ваксинация, се извиха опашки от желаещи пред „Пирогов“.

news.bg

Print Friendly, PDF & Email