26.05.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Областният управител разпореди проверка на незаконната дига върху пясъка в Каварна

Красимир Кирилов поиска от полиция и прокуратура да установят фактите в сигнала с отбелязани нарушения, подаден от Инициативен комитет „За туризма на Калиакра“


Областният управител Красимир Кирилов е разпоредил проверка на случващото се на плажа в Каварна – изгрбване на незаконна дига и преместването на пясъка от нея пред хотела на наемателя Валентин Николов. Губернаторът е възложил на полиция и прокуратура да установят истинността на описаното в сигнала от председателя на Инициативен комитет „За туризма на Калиакра“ – Стелиан Томов.
Припомняме, че през октомври м.г. на част от плажа в Каварна бе издигната 200 м дълга и 4-5 м висока дига. Тя е изградена с изгребан от морето пясък. Разположена е пред едно от заведенията на Валентин Николов, който чрез фирмата си има договор за наем с управляващия държавните плажове – министъра на туризма – Николина Ангелкова.


Съоръжението, което нарушава Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Закона за концесиите (ЗК), е останало „невидимо“ при проверката на МОСВ. Зам.-министър Красимир Живков обяснява ситуацията с това, че плажната ивица на Каварна няма статут на защитена територия и върху нея може да се прави всичко от когото и да е.
Същият пропуска, че според ЗУТ всякакви строителни обекти с височина или дълбочина над 1 м и с големина над 30 кв.м изискват строително разрешително. То се издава от главния архитект – в случая от този на Община Каварна.
Според ЗУЧК всякакво движение, престой, паркиране и преминаване върху и през плажната ивица, която е изключителна държавна собственост, са забранени.
Предвидени са глоби в размер на десетки хиляди лева за нарушителите.
След като незаконната дига престоя 7 месеца, въпреки сигналите от медийна компания „Добруджанска трибуна“, в началото на седмицата, върху пясъка отново влезе тежка техника. Този път тя изгребва пясъка от незаконната дига и я пренасят пред хотела на наемателя – местния дерибей Валентин Николов – Цуци, трупайки я на камари като за нова незаконна дига.
Пред медийна компания „Добруджанска трибуна“ бизнесменът, който има и хотел до същия плаж, преди месеци заяви, че няма представа кой и защо е натрупал колосално пясъчно съоръжение пред заведението му.
Опитите ни да се свържем сега с него останаха без успех. Така не стана ясно дали той вече е научил кой изгребва пясъка от незаконната дига и го трупа пред хотела му.
Председателят на ОбС-Каварна, инж. Йордан Стоянов обече, беше категоричен, че със сигурност при изграждането на дигата има нарушения на закона.
„Ясно е, че тази дига не е направена от деца с кофички и лопатки“, коментира той.
„Не е добър пример, когато законите се нарушават, а тези, които го правят, остават ненаказани“, сподели инж. Стоянов по повод изгребването на дигата и преместването на пясъка пред хотела на Цуци. Според председателя на местния парламент, няма житейска логика друг, освен наемателя на плажа да изгражда дига пред заведението си, която да му го пази от бурното зимно море. Повече от ясно било кой се разпорежда незаконно с пясъка и сега, когато той от дигата се мести пред хотела на Цуци.
Припомняме, че през ноември м.г. концесионерът на централния плаж в Созопол премахна незаконната дига, която беше изградена там. След това заравни пясъка. Междувременно министър Николина Ангелкова му наложи глоба.
Дали Цуци и компания ще се разминат този път без глоба за изграждането на незаконни диги, изгребването на пясъка от морето и пренасянето му от пред едното заведение до пред другото на същия, предстои да видим.
Към момента Валентин Николов-Цуци, си икономисва отговор на въпроса, дали след скандала заради разнасянето на пясък по плажната ивица в Каварна, е питал в РИОСВ какъв е начинът за законен добив на пясък от плажа и превозването му на друго място.
Учудващо е, че Цуци не познава правилата. Той бе парламентарен съветник на Живко Мартинов – подсъдим за рекет на местен производител, когото изнудил със заплахи да му подари 4 тона суджук, уж за премиера. Самият Живко пък беше член на парламентарната комисия по околна среда.
Дали връзките на „суджуците“ ще надделеят над равенството пред закона, скоро ще е ясно.

Print Friendly, PDF & Email