19.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Областният управител дава зелена светлина на референдума за отделянето на с. Мадара от община Шумен

Областният управител на Шумен Валентин Александров няма да обжалва решението на Административния съд /АС/ за свикване на референдум за отделяне на с. Мадара от Община Шумен, съобщиха от областна администрация.
След положително решение на Общинския съвет в Каспичан, предложение за допитване предстои да бъде внесено и в ОбС в Шумен. Въпросът на референдума е:“Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от Община Шумен и да се присъедини към Община Каспичан?“.
АС отмени заповедта на бившия областен управител проф. Стефан Желев за обявяване на искането за свикване на референдум за незаконосъобразно.
Припомняме, че Инициативен комитет поиска селото да премине към съседната община Каспичан. Над 25 % от жителите се включиха в подписката.
С решение от 8 юни АС върна преписката за ново становище от областния управител при спазване на задължителните условия при тълкуване и прилагането на Закона за административно-териториалното устройство в Република България /ЗАТУРБ/.
Новият областен управител се съобразява с разпореденото от съда и с оглед наличието на положително решение от ОбС Каспичан преписката ще бъде процедирана съгласно текстове от ЗАТУРБ, уточниха от Областна управа

Print Friendly, PDF & Email