16.04.2024

Обвиниха българските граничари в стрелба срещу млад сириец

Видео, излъчено по „Скай нюз“ показва как се стреля по търсещ убежище на граница на ЕС, казва „Скай нюз“, след разследване на група от медии, сред които „Скай нюз“, „Таймс“ и „Монд“. Записът е от 3 октомври близо до мрежата по българско-турската граница
В западноевропейски медии България бе обвинена в стрелба по нелегален мигрант след излъчването на видео материал, от който се вижда как млад сириец е прострелян по границата с Турция. Съобщението е на „Скай нюз“.
Това са кадри, показващи как се стреля по търсещ убежище с истински куршуми по граница на ЕС, казва „Скай нюз“. Това става след разследване на група от медии, сред които „Скай нюз“, „Таймс“ и „Монд“. Записът е от 3 октомври близо до мрежата по българско-турската граница. На него се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум минава през ръката му и попада в гръдния кош.
Сириецът твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, които са засекли групата му да влиза нелегално в страната и ги е върнала обратно в Турция.
Абдула заяви, че е видял зелен автомобил с двама български военни да приближава към тях. Те са започнали да стрелят първо във въздуха, а след това и непосредствено пред мигрантите. Абдула каза, че групата не се е стреснала, а е започнала да спори с българите, че е неприемливо да се стреля по тях, и тогава е бил прострелян.
Той казва, че изстрелът е бил насочен директно срещу него и възпроизвелият го е имал явното намерение да го убие. „Скай нюз“ пише, че от снимки, предоставени от българското вътрешно министерство, се виждат щети по автомобил, нанесени от хвърляни камъни от бежанците.
Допълва се, че български служител от граничен полицейски пункт „Средец“ е бил ранен от камък. Министерството посочва, че бежанците са се държали враждебно и агресивно и че проведено от него разследване показва, че изстрели от българска страна не са произвеждани. 
Eвропейската комисия очаква българските власти да проведат пълно разследване на случая с простреляния сириец на границата с Турция, заяви говорителката Анита Хипер:
„Очакваме националните власти да разследват всички твърдения бързо и ефективно. Ние приемаме сериозно всички съобщения за инциденти на европейските граници. Насилието и отнемането на човешки живот е неприемливо“.
В понеделник няколко медии съобщиха, че младеж от Сирия е бил прострелян на българо-турската граница в началото на октомври. Случката е заснета, като на записа се чува изстрел, а след това 19-годишният сириец пада на земята. След инцидента е той е претърпял няколко операции, а според лекарските прогнози едната му ръка ще остане парализиранa.
Анита Хипер уточни, че граничната полиция ФРОНТЕКС не може да се намеси в разследването, тъй като то е от компетентността на националните власти. 

Print Friendly, PDF & Email