25.09.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Няма чума по свинете в Добричко, но търсят терени за загробване

Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните е забранено движението и клането на животни
На територията на област Добрич няма промишлени обекти, в които да са регистрирани случаи на Африканска чума по свинете.
Това съобщи на първото за годината заседание на Областна епизоотична комисия директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова.
Пред участниците в ръководената от областния управител Красимир Кирилов работна среща д-р Андонова информира, че със заповед на директора на БАБХ е забранено движението на животни и клането им на територията на цялата страна и са разпоредени мерки – вземане на проби, проследяване на животните във фермите. „Мярката е временна. Затворени са и кланиците, като и там се проверява извършването на дезинфекция и се вземат отривки. Проби се вземат и от регистрираните превозни средства за превоз на животни. До края на седмицата ще приключим работата по вземането и изпращането на проби от нашата област“ – каза още д-р Андонова. Тя съобщи, че към момента има само два случая на АЧС при диви прасета – на територията на общините Балчик и Генерал Тошево, животните са загробени по надлежния ред.
По втора точка се обсъди наличието на терени за загробване на животни. Част от общините имат определени такива терени, други са процедура по одобряване на предложени такива, докладваха кметовете на общини.
Преди да закрие заседанието поради изчерпване на дневния ред областният управител Красимир Кирилов допълни, че със заповед на зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов във връзка с усложнената епизоотична обстановка е разпоредено заседания на комисиите да се извършват два пъти в месеца и насрочи следващо заседание на Областна епизоотична комисия за 24 януари 2020 г., съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Спират проверките за чума по свинете във фермите в страната

Държавен фонд „Земеделие“ преустановява до второ нареждане физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпродадена със Заповед на изпълнителния директор на ДФЗ – РА Васил Грудев. Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).
При планиране на проверките на място ДФЗ ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане от ДФЗ, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ, както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.

Print Friendly, PDF & Email