25.02.2024

Няма повишена заболеваемост от грип и ОРЗ сред учениците в Шуменско

Няма данни за повишена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ сред учениците от Шуменска област. По тази причина засега не се обсъжда преминаване към дистанционна форма на обучение, показа проверка на ШУМ.БГ.
„Ежедневно сме в контакт с директорите на учебни заведения в областта. Никой от тях не ме е информирал за повишен над нормалния за сезона брой на отсъстващи ученици поради заболяване“, каза началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Светлана Милева.
Тя обясни, че съгласно утвърдените процедури информация за заболеваемостта се събира и обобщава от РЗИ, като при наличие на ръст и при достигане на определени нива, здравните власти издават заповед за обявяване на епидемия и въвеждане на мерки.
От Регионалната здравна инспекция заявиха, че заради празниците имат събрани информация за заболеваемостта само от два работни дни, а за да се получи пълна картина е нужна цяла седмица. „Данните от личните лекари от този понеделник и вторник показват дори понижение на стойностите, които имахме преди Коледа“, каза за ШУМ.БГ секретарят на РЗИ-Шумен д-р Илияна Лозанова.
Съгласно промените в Закона за предучилищното и училищното образование от 2020-та година, при грипни и други епидемии учениците не се разпускат във ваканция, а „обучението се осъществява, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии“.

Print Friendly, PDF & Email