01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Няма записани сватби в Добрич за Деня на влюбените – 14-и февруари

Рубрика за най-интересните бракове започна на сайта на общината
Няма записани заявки за сватбени ритуали – тържества или записвания, за 14 февруари – Свети Валентин или Деня на влюбените, в Добрич – каза директорът на общинското предприятие „Обреден дом” Румена Маринова. Тя добавя, че в историята на Обредния дом 14-и февруари не е атрактивен ден за младоженците. За тази година до момента има 40 записвания за сватби, запазени са дати и часове, най-вече за летните месеци – добави тя. „Но дали ще се случат бракочетанията основно зависи от действащите противоепидемични мерки и ограничения, има случаи на отменени записвания по тези причини през м.г.” – обяснява Руменова. През м.г. са били сключени над 500 граждански брака, като преобладават разписванията.
„Седмицата 8-14 февруари е обявена от Обредниия дом за Седмица на любовта.В страницата на община Добрич започваме рубрика за историята на Обредния дом и всеки месец ще публикуваме интересни и уникални случки от граждански бракове” – каза Маринова. През Седмицата на любовта до четвъртък в Добрич е имало по 2 разписвания на ден.
Първите истории в рубриката са разказвани от служителите на Обредния дом. „В Добруджа сме….Жътва е…. Сватбен ритуал с много гости, красива украса, но младоженецът и кумът трябва да са рано на полето. През един жарен летен ден по желание на младоженците бракосъчетанието е регистрирано за възможно най-ранния час от деня – 8 ч. Казаха си заветното „ДА“ и се забързаха към плодородната добруджанска нива” – е първата случка. Втората е за най-закъсняващия ритуал: „Младоженци на възраст 75+ години, запознали се в Домa за стари хора в град Добрич, пожелали да документират своята любов и взаимност и да заживеят заедно. В един мразовит февруарски ден, след като закъсняват за уречения час, в Обредния дом започват да се притесняват да не са забравили, да не би ледените пътища да са ги отказали или от емоцията на предстоящото, някой да го е закъсал с кръвното…, а то какво се е оказва – в еуфорията на сватбения ден фризьорката на младоженката се е забавила с прическата и грима! Запомнящ и вълнуващ сватбен ден в нашата история” – казват служителите.
Първият изнесен ритуал в практиката на Обредния дом е по желание на младоженци да сключат граждански брак на морския бряг в курорта „Албена” и е от лятото на 2003 г. „Под шума на вълните и лекият морски бриз, пред жаркия летен залез и парещия морски пясък на красивото ни Черноморие, този брак завинаги ще се помни. И ако през същата 2003г. изнесените ритуали са били само 4, то през 2011г. и 2018г. достигат максимума от 60 изнесени ритуала на година. Макар и пандемична, през изминалата 2020г. са проведени 53 изнесени сватбени ритуала” – се разказва в историята. ДТ

Print Friendly, PDF & Email