31.05.2024

Нови рекорди в ските: Шифрин и Одермат са първите, заработили над $ 1 млн. за сезон

В абсолютно всеки спорт от години тенденциите са за увеличаващи се възнаграждения на атлетите, а аплипйските ски не правят изключение.
Макар стандартите да са твърде далеч от тези във футбола и тениса, все пак шампионите от този сезон получиха рекордни в историята суми.
За първи път в алпийските ски носителите на Големия кристален глобус при мъжете и жените превишават сумата от 1 милион долара от наградния фонд.
Тук говорим за пари директно от спортните им постижения, в тези суми не влизат личните спонсорски договори, както и евентуалните възнаграждение и бонуси от местните федерации, ако има такива в договорите на състезателите.
Суперзвездата в дамките ски – Микаела Шидрин, е заработила 1.04 милиона долара от наградни фонове през този сезон.
Освен Големия кристален глобус и титлите в дисциплините слалом и гигантски слалом, американката се отчете с 14 победи и общо 18 подиума през сезона в Световната купа.
Нейният колега Марко Одермат от Швейцария, който спечели Големия кристален глобус при мъжете с рекорден брой точки, заработи 1.017 милиона долара.
Той също спечели титлите в две отделни дисципилини – гигантскя и супергигантския слалом, нп пък записа по-малко победи – 11, а общите му подиуми през сезона са 20.
Хегемонията на двамата беше доста сериозна, а освен в точките в класирането, това се вижда и в разликата в наградните фондове.

Print Friendly, PDF & Email