19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Нови ограничения срещу неваксинираните срещу COVID-19 влязоха в Гърция


Мерките включват изискване за провеждане на тестове един или два пъти седмично за неваксинираните работници
В Гърция от вчера са в сила нови ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи в. „Катимерини“.
Мерките включват изискване за провеждане на тестове един или два пъти седмично за неваксинираните работници и позволяват достъпа до някои закрити помещения само за хората, които са били ваксинирани или могат да докажат, че са преболедували коронавируса през последните шест месеца.
Предвидено е мерките да продължат да действат до 31 март.
Според новите правила всички работници в частния или публичния сектор без сертификат за ваксинация или наскорошно възстановяване от болестта трябва да преминават през бърз тест един път седмично.
Два теста седмично се предвиждат за хора, работещи в образованието, туризма, ресторантьорството, кафенетата, баровете и развлекателната сфера, както и в училищата и за студентите.
Тестовете ще бъдат извършвани от частни лаборатории, като цената от 10 евро ще се заплаща от тестваните. Само при учениците тестовете ще са безплатни.
Неваксинираните ще могат да посещават кина, театри, музеи, археологически обекти и фитнеси само при негативен бърз тест, направен в рамките на 48 часа.
Маските ще бъдат задължителни за всички в публични закрити помещения и на оживените места на открито.
Изисквания за доказване на ваксинация или преболедуване, както и бърз тест в рамките на 48 часа, се изискват за ползването на самолет, влак, кораб или автобус на дълго разстояние от всички лица над 12 години.
До ваксините имат безплатен достъп всички на възраст над 12 г.
Здравните власти съобщиха за 1 319 нови случаи на коронавирус за 24-часов период, приключил в неделя следобед. Починалите са 28.

Print Friendly, PDF & Email