16.04.2024

Новата най-висока сграда в Африка ще е готова съвсем скоро Небостъргачът Леонардо се намира във финансовия център на Йоханесбург

Една сграда в Сандтън, финансовият център на Йоханесбург, ще стане най-високата в Африка, когато отвори врати по-късно тази година. Високият 227 м небостъргач Leonardo (Леонардо) се извисява само с 4.6 метра над предишния притежател на рекорда – Carlton Center, който доминира в силуета на Йоханесбург от 1973 г.
Проектирана от южноафриканската фирма Co-Arc International Architects, 55-етажната сграда ще предлага смесица от офис пространства, магазини, апартаменти и хотелски стаи. Архитектите са избрали да използват тънки листове от Dekton, супер здрав материал, за външната му облицовка, разказва CNN.


Екипът от архитекти, които управляваха строителството, е ръководен основно от жени – девет от общо 11-те позиции. Този необичаен факт, тъй като Южноафриканският институт на архитектите в Източен Кейп изчислява, че само 21% от регистрираните архитекти в страната са жени, остава незабелязан, докато снимката не беше направена късно в проекта.
Малика Уейл, 27-годишен архитект, която ръководи строителството на обекта от ноември 2017 г., говори пред CNN за трудностите, с които се сблъсква в работата си. „Конкретно да си жена, да си млада и да си цветнокожа създава много предизвикателства в този бранш. Мисля, че има тази предубеденост, че жените не могат да бъдат в такава среда“, казва тя.


Източник: economic.bg

Print Friendly, PDF & Email