22.07.2024

Нинова: Борисов е участник в договорката за издигане на един кандидат за главен прокурор

Бойко Борисов е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат за главен прокурор, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна във връзка с края на настоящата сесия на Народното събрание и предизвикателствата през следващата. Сред тях тя изброи изборите за общински съветници и кметове, подготовката на държавния бюджет за следващата година и изборът на главен прокурор, предава БТА.
Нинова разясни, че по закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор, са или независимите прокурори, или министърът на правосъдието, т.е. правителството. Единственият, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, поне състезание, е Бойко Борисов, посочи тя. Ако можехме да направим такова предложение, щяхме, отбеляза лидерът на БСП.
Тя посочи, че са изчакали да мине 29 юли преди да коментират темата, за да спазят процедурата, но и за да разберат дали „Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура“. „Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост“, коментира Корнелия Нинова. „За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат“, каза тя. БСП в такива сговори не участва, категорична беше Нинова.
Нинова припомни, че в момента протестират десните, които като част от правителството на Борисов са направили тази реформа в съдебната система, при която Висшият съдебен съвет беше разделен на съдебна и прокурорска квота. Нинова посочи, че БСП е била против това разделение и сега, и тогава. „В момента двете групи, които изградиха този модел съзнателно, се сбиха кой да го оглави“, коментира лидерът на БСП.
Тя съобщи, че през септември левицата ще внесе предложение за промяна в Закона за съдебната власт. Единственият начин за справедливост и правосъдие, за реформирана съдебна система, е да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, смята Нинова.
Лидерът на БСП коментира, че сесията на парламента приключва с две кризи – теч на данни от Националната агенция за приходите, при който пет милиона българи са хвърлени в несигурност за собствеността и личните си данни, и разпространение на чумата по свинете, в резултат на което България може да загуби цялото си свиневъдство. Никой не понесе отговорност за тези две кризи, коментира Корнелия Нинова. Друг път поне от кумова срама казвате: „Оставка, ние носим отговорност и подаваме оставка“, този път – нищо, посочи тя. „Правителството е в ступор, на фона на тези кризи премиерът се скри“, коментира Нинова и отбеляза, че единственият коментар, който е правил през това време премиерът, е за събора на Бузлуджа. „Той държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото в страната, той изпусна кормилото на държавата“, коментира Корнелия Нинова. По думите й ключовата дума за този политически сезон е несигурност.
Председателят на столетната партия посочи, че наесен политическата енергия ще се хвърли в местните избори, но след това политиците ще застанат пред най-важния въпрос за бюджета – за стимулите за икономиката, за увеличаване на доходи, за намаляване на неравенството, за общинско и държавно здравеопазване, за справедливостта и за съдебната реформа.
„Зададох много теми за ваканцията, малко като в училище, когато преди да се разделим ни даваха списък с книги за лятото. Четете и мислете, че ни чака гореща есен“, обобщи накрая Нинова.

Източник „24часа“

Print Friendly, PDF & Email