01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Никола Цолов влезе в списъка на талантите с най-голям потенциал за Формула 1

На 21 януари на официалния сайт на F1 беше публикуван списък с 20-те млади пилоти, чието представяне предполага най-голям шанс да стигнат до най-престижната пистова надпревара в света, съобщи autobild.bg. За радост на всички почитатели на моторните спортове у нас в селекцията от таланти влиза и Никола Цолов – най-успешният български картинг пилот и шампион за миналата година в испанската Формула 4. Едва 16-годишният Цолов, който стана седми в Световния шампионат по картинг за 2020, прикова вниманието на легендата Фернандо Алонсо (носител на титлата при пилотите във F1 за 2005 и 2006). Именно посредством агенцията на Алонсо А14 Мanagement Цолов направи първите си стъпки в света на състезанията с 1-местни болиди.
През 2023 г. Цолов ще се състезава във Формула 3 като част от френския отбор ART Grand Prix, чийто пилот Виктор Мартенс спечели титлата през изминалия сезон. „За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix – заяви Никола. – Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Суперщастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие.“
Никола доминира испанската Формула 4 през 2022 година в първия си сезон при болидите, като спечели 13 победи в 21 старта и 15 пъти стартира от полпозишън.

Print Friendly, PDF & Email