16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Не знаем кой сега ще излезе лъжливото овчарче

И Апелативен специализиран съд потвърди присъдата от 2 г. затвор условно за ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов за изнудване на добрички бизнесмен
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е осъден условно на 2 години затвор и на втора инстанция за това, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, който уж бил за бившия премиер Бойко Борисов. Това съобщи „Лекс“, разказвайки за решението на апелативните спецмагистрати, които отхвърлят искането на прокуратурата да увеличат наказанието на Мартинов заради множество отегчаващи вината му обстоятелства. От решението на съда става ясно, че държавното обвинение е настоявало бившият депутат да бъде осъден на 8 години затвор, но апелативните съдии посочват, че прокуратурата не е конкретизирала утежняващите вината обстоятелства и отхвърлят искането Мартинов да бъде осъден и за изнудване за още една доставка на суджук.
Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача А. П. от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг. пастърма и филе „Елена“. Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които А. П. предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич. Съдът обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. При нея Мартинов казал на бизнесмена, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин. Според апелативния съд няма доказателства, които да отегчават вината на Мартинов, за да бъде увеличено наказанието му. Напротив, съдът отчита, че са минали 10 години от извършеното престъпление, чистото съдебно минало на подсъдимия и безукорното му поведение в хода на делото. Според втората инстанция наложеното условно наказание е съобразено както с практиката на Европейския съд по правата на човека, така и с тази на Върховния касационен съд. Решението на апелативните магистрати не е окончателно и може да се атакува и пред върховния съд. подлежи на обжалване и протест пред ВКС.
Припомняме, че през лятото на 2017 г. Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения по шест отделни престъпления на Мартинов.
„Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“, заявил бившият депутат на А. П. през януари 2013 г. – години преди да започне разследването срещу него.
Мартинов напусна парламента, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът му да бъде свален и посочи, че нито един от суджуците не е достигнал до министър-председателя, а самият Борисов също заяви, че не консумира такива колбаси.
Прoкурaтурaтa прeкрaти рaзcлeдвaнeтo, в кoeтo бяхa вкaрaни гoлямa чacт oт oбвинeниятa зa изнудвaнe, пoвдигнaти cрeщу бившия дeпутaт oт ГEРБ и лидeр нa пaртиятa в Дoбрич Живкo Мaртинoв. Пocтaнoвлeниeтo бe oкoнчaтeлнo пoтвърдeнo oт aпeлaтивния cпeцcъд.
Дали Борисов консумира такива колбаси или не, това е отделен въпрос. Важното е, че близките му са захванали като за последно да раздават „правосъдие“, каквото не им се полага.
Инак Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество бе завела иск за 3,2 млн. лв. срещу бившия депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов.
В искането на КПКОНПИ фигурира и ревизионен акт за над 700 000 лв., който е бил „скатан“ във времето и не е обезпечен от държавата като вземане. Същото се е случило докато Живко Мартинов е бил народен представител, ковал е закони, които е трябвало всички да спазваме.
Производителят, който е фалирал вследствие на рекета свидетелства, че многократно е бил заплашван – ако не даде поредния транш суджук, бизнесът му ще бъде съсипан. Същият твърди, че през годините, в които Живко Мартинов и бил шеф на ГЕРБ-Добрич, е действал като артелчик – отвсякъде събирал всичко, което му падне.
Депутатът, който няма нито една секунда изказване от парламентарната трибуна, назначавал и шефовете на всички държавни структури в региона. Подборът далеч не бил основан на качествата на кандидатите. Част от тях и днес са на позициите си.
Запознати с житието на Живко Мартинов твърдят, че през годините за него не е имало телефон на висш чиновник, който да не отговори при позвъняването му. Той бил известен с това, че носел калкан и миди по министерствата и си купувал благоразположението на министри и заместниците им.
Но пак идват избори. И може би, този път, многобройните „гнезда на оси“ ще бъдат разтурени.
А иначе всеки ще бъде съден според делата си. Дали тук и сега, или в друг един свят, това е отделен въпрос.
Някои от делата в Специализираната прокуратура са прекратени. Но части от тях са препратени в Софийска градска прокуратура и по тях в момента се работи. Разпитват се свидетели, както и е разпитан и самият Живко Мартинов. В същото време в Добрич той обяснява, че „всичко е уредено“. Неговите приближени също разправят навсякъде, че Мартинов „се е оправил“. Но май нещата не стоят точно така. Прокуратурата работи и, вярваме, че правосъдието ще възтържествува, в крайна сметка.
Екип на „Добруджанска трибуна“

Print Friendly, PDF & Email