04.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Непоказвани картини от фонда на Художествена галерия – Балчик

В разгара на горещото лято стигнахме до месец август от календара и картината на Стефан Кацаров – „Балчик“. Изпълнена с маслени бои върху платно, творбата представлява жизнерадостен пейзаж в ярки тонове. Преобладават огнени червени, оранжеви цветове на преден план, които описват разстланите къщи върху горещата земя. Контрастират короните на дърветата в студено синьо-зелено и малка част от морето, където погледа попада в далечния хоризонт. Огромен, надвиснал бял хълм приютява крайните квартали.
Стефан Кацаров е един от доайените на българската живопис, който на 31 юли навърши 85 години. Роден в София, той посвещава голяма част от творческия си път на Русе, където работи първо, като уредник, а после и като директор на художествената галерия. Влюбен в пейзажа, художникът използва различни техники в картини си – пастел, масло, акрил, перо, гваш и акварел.
Eдин от най- любимите му градове е Балчик! В Белия град той идва многократно, изследва го и го претворява в своите платна в продължение на десетилетия!
Художествена галерия – Балчик притежава още една творба на художника – „Разсъмване“.

Print Friendly, PDF & Email