15.07.2024

На 4 места в област Добрич протестират земеделците днес

На 4 места в област Добрич – Кардам, Дуранкулак, Балчик и Карапелит, днес ще протестират представители на различни сектори в земеделието. „Протестираме зърнопроизводители, заедно с представители на секторите „Животновъдство”, „Плодове и зеленчуци”, „Пчеларство”, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. „Този протест получава много голяма подкрепа в региона , като зад нашите искания застават преработвател на слънчоглед, производител на брашно, вносители на селско-стопанска техника и хора, които се занимават с доставка и търговия на горива”, добави тя. „Ние успяхме да обединим силите и исканията си, за да оцелее секторът”, добави Жекова.
„Протестът ще е мирен, не планираме затваряне на пътища, но предвид големината на селскостопанските машини, с които ще излезем и тяхната скорост, ще затрудним движението на голяма част от гражданите, за което предварително се извиняваме”, обясни Жекова.
„Освен че вдигна забраната за внос на зърно Украйна, Европейската комисия е приела решение, което допълнително ще утежни обстановката – финансиране с 1,2 млрд. евро за транспортиране на стоката от Украйна. Няма европейски земеделец в момента, който да може да бъде конкурентноспособен на това, което се случва”, смята специалистът .
Жекова припомни, че сектор „Селско стопанство“ е много важен за българската икономика, тъй като генерира 10 млрд. лв. брутен вътрешен продукт.
„На 19 септември ще бъдем и в София, за да покажем на хората, отменили забраната за внос на зърно от Украйна у нас, кой стои зад тези тези 10 млрд. лв”, обясни тя.
26 арграрни асоциации се включват в националния протест, който днес ще бъде в цялата страна. Те сформираха Инициативния комитет, който обяви пет искания. Те са –
продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната,. изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи, осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед, облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email