29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

На 30 см дълбочина пропаднаха 3 метра от улица „Батовска” в Добрич

Участък по улица „Батовска” в Добрич с дължина от 2 – 3 метра от пътното платно, и дълбочина около 25 – 30 см., е пропаднал, заради обилните валежи и снегове. Първите сигнали са от 26 февруари. „В момента има поставени ограничения, но ще го маркираме и допълнително, защото улицата е натоварена, освен с коли, и с градски транспорт, и е в близост до големите магазини по пътя за Албена. Затова не трябва да се кара с превишена скорост” – каза зам.- кметът по устройството на територията инж. Пенчо Керванов. Лентата, която завива наляво към ул. „Никола Петков” е проблемна, защото там може да се кара с по-висока скорост, а повече от 30 км/ч е опасно. Пропадането е в горната част на улицата.
„Незабавно беше направено заснимане на подземната инфраструктура, за да се установи проблемът. От намиращите там дъждовна и битова канализация, дъждовната се оказва компрометирана в един участък. На направения запис ясно се вижда, че тръбата с диаметър й 1000 е смачкана. При това положение няма как в момента да се ремонтира пътното платно, преди да се отстрани проблема с подземната инфраструктура” – обяснява инж. Керванов. При заснимането се виждат ясно и следи от пропадане и последвал ремонт преди години – каза още зам.-кметът. Той добави, че комисията от специалисти, която ще определи как да се работи за отстраняването на проблема, ще бъде сформирана на 5 март. В нея влизат представители на регионалните камари на инженерите и архитектите, сектор „ВиК”.
Работата се усложнява от това, че тръбата е с голям диаметър, както и близостта на битовата канализация. При отстраняването на аварията, няма да се работи само по компрометираната част, а ще се проверят и съседни участъци.
Зам.-кметът коментира и снимката, публикувана в социалните мрежи от добричлия, на която се вижда дълбока дупка по улица в кв. „Строител”. Става въпрос за улица, където има изграден по проекта за водния цикъл водопровод, но там няма теч от новата ВиК тръба. Дълбоката дупка се е отворила вследствие на засиления автомобилен трафик и обилните дъждове и най-вероятно е образувана каверна от стара тръба. Предстои при пролетното изкърпване на уличната мрежа в Добрич дупката да бъде асфалтирана – добави Керванов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email