01.12.2023

На първа инстанция: Осъдена за лъжесвидетелстване прокурорка съди добричлиика за клевета

Скандалната Румяна Желева, която месеци наред моташе разследването срещу сина на шефката си Виолета Великова – задържан с наркотици, иска пари от майката на загинала в катастрофа жена. Желева иронично заявява, че не дължи обяснение нито на журналиста, нито на обществото, щяла да реши дали да е държавен обвинител след решението по делото в Специализирания наказателен съд

Скандалната прокурорка Румяна Желева води дело за клевета срещу Маринка Димова – майка на загинала в тежка катастрофа млада жена. Според почернената жена разследващата пътния инцидент е поискала пари.
Историята си Маринка Димива разказана в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ преди седем месеца. Именно за това, осъдената на първа инстанция от Специализирания наказателен съд за лъжесвидетелстване Румяна Желева, води дело в Районен съд Силистра.
На 26 август 2015г. 30-годишната Сълзина си тръгва след работа в мебелна фирма в Добрич към Дончево, където живее. На един от разклоните възниква катастрофа между колата й и тежкотоварен автомобил. Според майката тежкият инцидент е предизвикан от собственика на транспортна фирма, който е бил зад волана на камиона. Според окончателните данни – виновна е Сълзина. В кръвта й са открити 0,5 промила алкохол, като никой не взема под внимание факта, доколко лаковете и боите, които се използват за мебелите, се отразяват на процентите алкохол.
„Пламен (зетят – бел. ред.) ми каза, че иска да се направи подробен химичен анализ на кръвта на Сълзина, защото знае, че жена му не пие. Тогава адвокатът му е обяснил, че прокурор Желева е поискала пари. Питах дали една заплата стига – предостатъчно било. След това се оказа, че кръвната проба е изчезнала и няма как да се установи истината.“, плачейки разказва пред Любо Огнянов почернената майка.
Във времето се оказва, че единственият виновен е Сълзина, а майка й дължи пари на застрахователите, заради материалните щети, причинени в катастрофата на камиона.
Именно тези думи са основание на Румяна Желева да заведе иск за клевета срещу осиротялата майка.
Междувременно Румяна Желева е осъдена на първа инстанция за лъжесвидетелстване. Деянието е извършено при разследване на казус, в който главното действащо лице е бившият съпруг на същата.
Както в. „Добруджанска трибуна“ писа Румяна Желева бе обвинена за това, че през 2012 г. съпругът й отказал на служители на МВР проверка за алкохол. След негово обаждане по телефона, на мястото пристигнала съпругата му, представила се със служебното си качество и поискала да няма последствия за съпруга й. Носела и документите му. След повторна покана от полицаите за алкохолна проверка с дрегер, мъжът станал агресивен, хванал единия от полицаите за ръката, нанесъл му удар с юмрук в гърдите, отправял заплахи и обиди. Наложило се идването на втори полицейски екип, след което бил задържан и отведен в Районното управление.
В хода  на образуваното досъдебно производство по случая, по свое желание (макар да не е длъжна да свидетелства срещу член от семейството), тя на три пъти дала лъжливи показания като свидетел пред разследващи и съдебни органи в Добрич, Варна и Разград
В мотивите на първоинстанционния съд, определил наказание „пробация“ на Румяна Желева, е записано, че смекчаващо вината обстоятелство е фактът, че към онзи момент тя е живеела с нетрезвия водач и е излъгала, за да защити семейния си интерес. По второто обвинение, че тя е злоупотребила със служебното си положение, не бе призната за виновна, въпреки, че се е представила на проверяващите полицаи като прокурор.
Припомняме, че в действията на Румяна Желева във въпросната вечер и в последващите й свидетелски показания, безспорно е ясно, че тя като прокурор би трябвало да е наясно с тежестта на всичко, извършено от нея.
Пред водещият на „Офанзива“ Любо Огнянов, Румяна Желева разясни, че няма причини да не е прокурор, въпреки, че има присъда на първа инстанция. Отказа да коментира моралната страна на казуса. Заяви, че след произнасянето на Върхововния касационен съд, тя щяла да реши дали да е държавен обвинител или не, като премълча истината. А, истината е, че след произнасянето на последната инстанция по делото й, ако присъдата й е осъдителна, тя няма да има право да бъде прокурор и това решение няма да е нейно.
Отделно през миналата година Румяна Желева предизвика истинско сътресение в Окръжна прокуратура Добрич, което оттеква и до днес, като коства серия проверки и „главата“ на окръжния прокурор Пламен Николов. Причината – 4 месеца е „прикрива“ сина на шефката си – зам.-окръжния прокурор Виолета Великова – Димитър, задържан с наркотици.
Количеството превишава в пъти т.нар. „за лична консумация“ и би трябвало да е в графата „съхранение с цел търговия“. Образувано е досъдебно производство. Случаят е описан в полицейския бюлетин в рубриката „Други” без да е предоставен на обществено внимание чрез съобщенията до журналистите или в официалната страница на ОД МВР-Добрич, каквато е обичайната практика.
Както вече съобщихме, след сигнал на RNS главният прокурор Сотир Цацаров иззе делото и го възложи за разследване на Шуменската окръжна прокуратура. Същото е трябвало да направи всеки прокурор от Добричката окръжна прокуратура заради съмнения, че разследването, в което е намесен и сина на зам.-шефката на обвинението ще бъде обективно. Пред репортер на RNS тогава окръжният прокурор Пламен Николов се оплака, че случаят бил скрит от него. Той бил поредния опит за дискредитиране в опит да го свалят от мястото му.
Шефката – майка, Виолета Великова – завършила право в Техническия университет във Варна, най-често води разследвания, свързани с икономически престъпления. От месеци при нея са и всички дела против прокурорските свидетели срещу „суджуците”. Същите неколкократно се оплакваха пред институции и медии, че са подложени на натиск именно заради свидетелските си показания.
Дни преди задържането на сина й, Великова (на снимката) е назначена за втори зам.-окръжен прокурор.
Това става по предложение на началника й – Пламен Николов. През 2014 г. той печели конкурса за окръжен прокурор на Добрич с концепцията си, в която основното предимство е заявената липса не необходимост от втори зам. на окръжния прокурор.
В края на 2017 г. Николов депозира искане до Главна прокуратура за още един заместник, въпреки, че работата е в стария мащаб.
Без случайния принцип Николов разпределя новообразувани и възобновени стари дела срещу защитените свидетели по казуса „суджукгейт” именно на новата си заместничка.
Тя и Желева са изключително напористи в действията си, според някои като разменна монета за не добрия си семеен бекграунд.
Към днешна дата Румяна Желева продължава да повдига и поддържа обвинения в съдебна зала, въпреки всичко и очевидно не смята, че ситуацията е повече от нелепа на фона на служебното й минало.

Print Friendly, PDF & Email