05.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

На протест за Районния съд в Каварна

Протестиращи: 18 хиляди души в две общини ще бъдат без достъп до правосъдие при сливането на Районния съд в Каварна с Районния съд в Балчик
Около 50 жители на общините Шабла и Каварна излязоха на протест в петък от 7,30 ч. срещу предложението за закриване на Районния съд в Каварна и сливането му с Районния съд в Балчик. Според запознати, съдът в Каварна е по-натоварен от този в Балчик.
В рамките на час протестиращите  минаваха по пешеходна пътека на главния път в село Дуранкулак, като така блокираха движението на превозни средства към границата ни с Румъния. Жители на двете морски общини Каварна и Шабла затвориха за около половин час пътя към граничиня пункт „Дуранкулак“ и пак заговориха, че Румъния им е по-близо от България. Причина за недоволството на хората е решението на Съдийската колегия към ВСС, Районият съд в Каварна да се преструктурира и на практика да се обедини със съда в Балчик.
Преминавайки непрекъснато по пешеходната пътека в граничното село Дуранкулак, недоволните успяха да затруднят движението за кратко. От и към границата с Румъния се образуваха колони както от леки, така и от товарни автомобили. Според бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, в решението на висшите магистрати няма мотиви, а последиците ще бъдат за хората от двете общини.
„Това ще доведе до отказ от правосъдие за хората от Каварна и Шабла, защото Дуранкулак е на 60 км от Балчик, т.е. те трябва да пътуват за най-малкото нещо 120 км. Граничен район, граница и да закриеш съд, който обслужва две общини, и да го прехвърлиш в трета община и е безумно, защото Каварненският районен съд е с много голяма натовареност от Балчишкия“, заяви Цонев.Той добави, че хората ще трябва да пътуват не само за явяване на дела, но и за елементарни документи – като свидетелство за съдимост например. „18 хиляди души на практика ще бъдат без достъп до правосъдие» – каза още той. Шабленци пък се притесняват, че това е поредната стъпка към обезлюдяването на района. В защита на съда декларации приеха общинските съвети на Шабла и Каварна, адвокатската колегия в Добрич, както и работещите 20 души, съдии и служители в Районния съд-Каварна.
„На извънредно заседание на Общинския съвет в Шабла на 25 май е приета декларация срещу предлаганото оптимизиране на структурата и организация на дейността на районните съдилища от съдебен район на Окръжен съд-Добрич. Възразяваме да не бъде преструктурин Районният съд в Каварна към Районния съд в Балчик” – каза Йорданка Стоева, председател на Общинския съвет в Шабла. „Имаме приета и друга декларация през февруари т.г., която е свързана в преструктурирането на Районното управление на МВР в Шабла като полицейски участък” – добави тя. „Тези две събития ни притесняват, защото ще затруднят изключително делника и безнеса на шабленци” – заяви Стоева. Според нея, с приемането на националната здравна карта, се предвижда още на областно ниво да бъде предложено закриването на болницата в крайморския град. Това води до обезлюдяване на общината, не са случайни приказките сред хората, че Румъния е по-близо, подчерта Стоева.ДТ

Print Friendly, PDF & Email