07.12.2023

На празника си Ген. Тошево става столица на сармата

Със завиването на 1500 сарми на площад „Бялата лястовица” започна празникът на Ген Тошево на Архангеловден. 10 местни жени – майсторки в готвенето, помагаха кулинарния спец Ути Бъчваров, в „засукването” на традиционното добруджанско ястие.
Празникът на Ген. Тошево вече е известен с Фестивала на сармата и кюфтето, който се провежда се шеста година. „Тази година амбицията е да бъдат сварени 1500 сарми в специален казан, донесен от Ути, и така да подобрим националния рекорд, който е сготвени 1280 сарми и така Ген. Тошево да стане столица на сармата”, каза зам.-кметът Румен Мунтянов.”Сармите се готвят в един съд, нашите майсторки ще напътстват Ути във варенето”, добави той. За сармите са приготвени 300 кг кисело зеле, над 100 кг кайма, ориз.
„Това е най-голямото правене на сарми в България. Опитваме се да ги направим точно толкова големи, колкото и да са максимално сочни и вкуксни. Такива големи сарми в този голям казан не съм правил. В Асеновградско режат зелевия лист на две и сармичките са малки. Добруджанската сарма трябва да изпълва ръката на домакинята. Плънката преобладава, както ми казва моята местна наставница Деспина”, каза Ути, докато наглеждаше процеса на варенето на сармите.
„В казана има още свинска мас, олио, зелева чорба. Докато се варят сармите трябва да плуват , да се къпят във вода”, добави Ути, като похвали общината, че е подготвила по-рано киселото зеле. Половин прасе е приготвено и за победителя в кулинарната викторина, подготвена от Ути.
Музикалната програма започна в 15 часа с концерт на ансамбъл „Силистра“. От 17.30 часа на специално изградената сцена излезе местна група, а кулминацията беше половин час по-късно, когато роклегендите от „Б.Т.Р.” изпълниха някои от най-големите си хитове. На финала имаше лазерно и пиро шоу.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email