29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

На националния празник добричлии рецитираха, пишеха послания и бяха горди, че са свободни българи

„Караулът на паметта” на Трети март на площад „Свобода” в Добрич, в който участваха ученици от 7 до 11 клас от средно училище „Димитър Талев” събра много граждани. Още около 11,30 ч. пред шатрата бяха минали над 200 души. „Всеки, който пожелае, си избираше от приготвените предварително стихове от различни български поети и ги четяха на глас. Най- много прочитания имаше на стихотворението „Отечество любезно, как хубаво си ти” на Иван Вазов. Рецитаторите получаваха специално изработено календарче” – споделят седмокласничките Дияна и Ангелина и ученикът от 11 клас Теодор Тодоров. Кметът на Добрич Йордан Йорданов прочете стихотворението „България” на Недялко Йорданов. До шатрата на голям статив добричлии пишеха послания по повод националния празник. Сред тях са „България няма изгубено знаме в битка”, „Народът ни е древен, а земята ни е свещена”, „Поклон пред героите на България”, като имаше и поздрави на по 4-5 реда. До статива бяха наредени и първите рисунки от пленера на тема „Моята Родина България, защо съм горд, че съм българин” . На тях с моливи и бои бяха изобразени паметникът Шипка, Христо Ботев на фона на националното знаме и др. „Ще направим от събитието радиопредавания и филм за училищната телевизия” – каза директорката Весела Панчева.

„Пристигането в България на самурая Сейго Ямадзава, изпратен от Япония като наблюдател, съвпада с военните действия по време на Руско-турската освободителна война край Плевен. Той изявява сам желание да участва в тях..Но руски генерал му казва, че трябва да напише писмо до японските власти, за да не стане дипломатическо напрежение с Япония. В изпратеното писмо пише: „Желая от душа и сърце да участвам в третата атака на Плевенската крепост, в дивизията на ген. Скобелев.” След това е назначен за командир на взвод и отива на бойното поле. В деня на битката участва облечен в кимоно и със самурайския си меч катана. „В началото на битката той се обръща към руските войници с думите: „Момчета, аз не разбирам руски език, както и вие не знаете японски. По време на атаката няма да издавам никакви заповеди, само ще ме следвате и ще правите това, което правя и из” – разказва ученикът от 10, а клас Ростислав Тодоров. Сейго оцелява във войната и се връща с почести в родината си, дори получава от турците прозвището „Дяволът с рязаните очи” – добавя Ростислав. Съученикът му Станислав Русев обяснява още: „Искахме да научим малко известни факти за войната и да ги разкажем на гражданите на Добрич.”
„Преживяхме година, която промени представите ни за време и пространство, и която постави свободата на личността пред сериозно изпитание. Докато все още живеем в несигурност и в съмнение какво ще се случи в бъдеще, трябва да мислим за свободата си като най-висш идеал, който, макар да приемаме като нещо, което е наше фундаментално право, е нещо, за което трябва да се борим ежедневно.
Да си обещаем на този ден никога да не забравяме, че свободата и справедливостта не идват даром, всяко поколение трябва само да ги отстои!

Достойният български народ завинаги ще пази паметта на онези, които отдадоха живота си за нашата свобода, защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство“ – заяви в словото си на мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ кметът Йорданов общоградското поклонение. ДТ

Print Friendly, PDF & Email