19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

На Деня на Добрич Варнеският и Великопреславси митрополит Йоан пожела на добричлии да са достойни човеци


Тържественото заседание на Общинския съвет събра история, гордост, памет, спомени
Денят на Добрич – 25 септември, започна с панихида на Военното гробище-музей. Бяха положени венци и цветя. Митрополит Йоан, който отслужи панихидата заедно със свещеници от Добрич, каза следното: „Има една турска поговорка, която гласи – на пазар без пари и в гроба без вяра, Господ да ти е на помощ. Тя изразява отношението за умереност, за въздържаност и за зачитането на правата на другия човек. Като честитя празника на Добрич, желая на всички жители на този богоспасяем град да бъдат достойни човеци, да проявяват своята човечност винаги. Да се премахне злобата и завистта, да се сложи положителен знак в човешкото общуване, а не всичко да започва с отрицание.”
Тържественото заседание на Общинския съвет на 25 септември – Деня на Добрич, което се проведе в Художествената галерия, събра история, гордост, памет, спомени и намерения за бъдещето. Председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков открои няколко взаимно свързани дати в историята на Добруджа и на България – 7 септември 1916 г. – дните на Добричката епопея, 7 септември 1940 г. – подписването на Крайовския договор, по силата на който Южна Добруджа се възвръща в пределите на България, 25 септември – освобождението на Добрич от румънска окупация.
„Добруджа не е просто кътче земя. Добруджа е златната земя на България. Освобождението на Добрич и Добруджа поставят ново начало – началото на обединението на българските земи..Но не трябва да забравяме и саможертвата на онези, които платиха най-тежката цена от възвръщането на Южна Добруджа – нашите деди от Северна Добруджа. Тези хора са принудени да изоставят домовете си в Северна Добруджа, но, въпреки мъката, се връщат с достойнство в Отечеството си” – каза в словото си кметът на Добрич Йордан Йорданов.
На тържественото заседание присъстваха генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Клеманов, областният управител Васил Карапанчев, почетните граждани на Добрич – Галина Дурмушлийска, Ема Георгиева, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев, Стоян Господинов, Александър Александров, носителите на почетния знак – Михаил Стоев и Иван Тодоров.Присъстваха и народните представители от 46-ото Народно събрание от Добричкия регион Деница Сачева от ГЕРБ и Димитър Данчев от БСП.
За Деня на Добрич и 81 години от възввръщането на Южна Добруджа към България са получени приветствени адреси от президента Румен Радев, посланика на Република Сърбия в България, Националното сдружение на общините в Република България, Асоциацията на българските градове и региони, от кмета на община Ген. Тошево Валентин Димитров, от кмета на община Бургас Димитър Николов, от кмета на община Добричка Соня Георгиева, от кмета на община Тополовград Божин Божинов, от кмета на побратимения руски град Саратов Михаил Исаев. Побратимените градове на Добрич са изпратили видеопоздравления, които са публикани на фейсбук страницата на община Добрич.Музикален поздрав поднесоха пианистите – братята Хасан и Ибрахим Игнатови.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email