01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Наши учени създадоха първата онлайн енциклопедия на късната античност на Балканите

Енциклопедия на късната античност на Балканите „LABEDIA” е разработена по проект от Центъра по тракология при Института по балканистика при БАН. Проектът е финансиран фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието и е на стойност 117 000 лв. „За 4 години подготвихме онлайн енциклопедия. Такава енциклопедия изобщо нямаше досега. Тя е със свободен достъп и е двуезична – на български и английски език. Предвиждаме през следващата година да бъде разширена към всички балкански държави – да качват изследователски материали за собствените си територии. Имаме партньори от Турция, Румъния, Гърция, Словения, Република Северна Македония, Сърбия, Австрия, САЩ.В момента е само е за България. Има качени 44 статии, до края на септември ще станат над 100.Доста от тях се публикуват за първи път. Миналата година излезе първият брой на периодичното издание „Анализ Балканици”. Броят беше посветен на създаването на късния античен свят на Балканите, в него бяха представени библиографски изследвания от 4 балкански държави. В него имаше и статии, които представяхя нови теории във връзка с християнизацията на региона. В две международни конференции – в Ямбол през 2019 г. и Силистра през 2021 г, на които присъстваха учени от над 10 държави, 4 колоквиума, 35 публични лекции и др. представихме новите изследвания в периода на късната античност не само в България, но и в Балканския регион. Създадохме и научна мрежа, в която участват редица регионални исторически музеи. Музеят в Добрич е сред първите” – каза доц. д-р Златомира Герджикова от Института по балканистика.
Съпътваща проява е семинарът за военно дело и въоръжение. В него участват докторанти и постдокторанти, които стрелят с лък и въртят мечове пред публика.
„Представянето на енциклопедията, заедно със семинарите, започна от Силистра. Спирките ни са още Добрич, Шумен и в София – от 9 до 14 септември” – добави Герджикова. Проектът вече е прераснал в лаборатория за изследване на късната античност на Балканите.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email