04.10.2023

НАТО дава изтребители на Украйна след края на контранастъплението й

Украйна няма да получи изтребители, докато не приключи контранастъплението си срещу Русия. Това заяви председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в интервю за Ел Би Си.
Той посочи, че предоставянето на бойните самолети, поискани от Киев, „няма да бъде решено в краткосрочен план“.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призовава западните страни да изпратят на страната му изтребители, включително F-16, каквито притежават редица членки на НАТО.
Преди ключовата среща на върха на Алианса във литовската столица Вилнюс Бауер заяви, че дискусията за изтребителите е важна, но няма да бъде разрешена в краткосрочен план за тази контраофанзива.
„Обучението на пилотите, на техниците, осигуряването на логистична организация, която действително може да поддържа тези самолети, няма да бъдат налице преди тази контраофанзива“.
„Не трябва да смесваме двете дискусии – мисля, че е важно и разбираемо, че Украйна иска тези изтребители – но не трябва я смесваме с дискусията за контранастъплението“, настоя той.
Запитан дали смята, че Украйна може да спечели войната срещу Русия без бойните самолети, Бауер отвърна: „Смятам, че Украйна има предимство, защото разполага със западни оръжия, с по-добро обучение и има – което е много важно – много по-висок боен дух и мотивация“.
„По същество знаем от историята, че това е изключително важна част от военните операции. Виждаме го отново тук, в Украйна, хората се бият за своето – това е екзистенциална битка – украинците разбират за какво се борят, докато руснаците нямат представа“, отбеляза той.
„Така че това има значение. Но в същото време е трудно, както казах преди, не е лесно да се преодолеят тези препятствия. Мисля, че те могат да бъдат успешни, но ще отнеме време“.
„А когато се придвижат напред и получат повече терен, ще трябва да вземат системи за противовъздушна отбрана и да защитят това, което току-що са спечелили. Така че отново е възможно, но няма да е лесно“, предупреди Бауер.

Украинският президент поиска от Великобритания да предостави на армията му изтребители, което според него е от решаващо значение за спирането на Русия.
При ключово посещение в Обединеното кралство през февруари Зеленски заяви: „Вярвам, че този символ ще ни помогне с нашата следваща коалиция, коалицията за самолети… крила за свобода“.
След това, по време на посещение през май, той призова за „коалиция за изтребители“, а британският премиер предупреди, че предоставянето на бойни самолети „не е лесно“, но увери, че Великобритания ще играе неразделна роля в такава коалиция.
Междувременно Украйна предупреди, че Русия е минирала Запорожката атомна електроцентрала в югоизточната част на страната, която е най-голямата в Европа и сред десетте най-големи в света.
По думи на Бауер, ако централата бъде атакувана, последствията ще надхвърлят типичния проблем със сигурността и ще засегнат целия свят.
„Ако това се случи, ще бъде много по-голям, отколкото просто военен проблем или нещо само за НАТО. Това е нещо, в което светът ще бъде въвлечен, това ще има огромно въздействие в Европа“, категоричен бе той.
„Това е екологична катастрофа, това е медицински проблем, така че това е отвъд НАТО, това надхвърля обикновен проблем със сигурността“.
„И затова човек би си помислил, би се надявал, че руснаците няма да направят това, защото би отнело голяма част от подкрепата, която имат в света. Не мога да си представя, че редица страни, които ги подкрепят, биха подкрепили подобен акт на руското правителство“, отбеляза адмиралът.

Print Friendly, PDF & Email