06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Народното събрание не събра кворум отново заради казуса РС Македония

От „Възраждане“ обвиниха в държавна измяна председателя на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов заради проведен разговор с френския посланик
Обсъждането на френското предложение по казуса със Северна Македония стана причина част от политическите формации да не се регистрират в пленарната зала на Народното събрание вчера сутринта.
То предизвика и напрежение и между депутатите, като в кулоарите на парламента бяха разменени остри обвинения в държавна измяна и обслужване на чужди интереси.
Спорът е започнал по време на председателски съвет преди заседанието.
По повод френското предложение от „Възраждане“ заговориха за нова евроатлантическа коалиция – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ДПС и ГЕРБ, които подкрепят промяната в българската позиция за даване на старт за преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.
Те обвиниха в държавна измяна председателя на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов заради проведен разговор с френския посланик по темата. Костадин Костадинов:
„Не е допустимо който и да е председател на каквато и да е партия да звъни на френския посланик да търси разрешение кога и какво да гласува Народното събрание. За нас това е държавна измяна. Никой няма право, бил той и председател на парламентарна група или какъвто и да било още, дори и министър, без мандат да води разговори и то за подобни теми с представители на чужда държава“.
В отговор Христо Иванов каза: „Естествено, че съм го направил това нещо, защото се грижа за българските национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я питам как да остане Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и на Белград“.
Разделение има и в управляващата коалиция.
Ирена Анастасова представи позицията на БСП:
„Ние няма как да подкрепим френското предложение. Ние стоим на нашата позиция, че има договор, който е ратифициран от българския парламент, от 44-тото Народно събрание, и докато не бъдат изпълнени клаузите по този договор, ние няма как да променим позицията си.“
Макар от ГЕРБ да декларираха, че подкрепят предложението за решаване на спора със Скопие, не спестиха упреци към премиера Кирил Петков:
„Днес Кирил Петков по абсолютно неясни причини отива нелегитимно като министър-председател в оставка, без позиция на българския парламент, на Съвета на Европейския съюз. Това е срамно за България“.
От „Има такъв народ“ вчера повториха, че няма да подкрепят предложението на френското председателство.

Print Friendly, PDF & Email