07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Народните представители Деница Сачева и Мая Димитрова пак поставят проблема за разкриване на медицински филиал в Добрич

Висшите училища да могат по изключение да разкриват филиали и факултети за обучение на медицински сестри и акушерки на територията на цялата страна – такова предложение за промяна на Националната карта на висшето образование в България направиха народните представители от Добричка област Деница Сачева от коалиция „ГЕРБ-СДС” и Мая Димитрова от коалиция „БСП за България”.
В момента откриване на нови университети и звена е невъзможно, заради действащ от средата на 2019 г. мораториум. В същото време в становище до министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов депутатите от Добрич посочват, че в здравната и социалната система се очертава тежък дефицит на специалисти по „Здравни грижи“ и особено на медицински сестри. Допреди десет години висшите училища са приемали по 837 такива студенти, а планираните бройки за настоящата година са с 470 по-малко. През миналата година медсестрите в цялата страна са били 28 816, а в началото на прехода – 53 810. Наличието на такива кадри са условие за функционирането на над 2000 социални услуги, на училищата и на детските градини. Големият брой излизащи от здравната, образователната и социалната система заради напреднала възраст или заради работа в чужбина, както и сравнително малкият дял новоприети студенти могат да се окажат фатални, категорични са Сачева и Димитрова.
Те посочват още, че имат разбирането и подкрепата от служебния здравен министър д-р Асен Меджедиев за промени в Националната карта за висшето образование. В постановление на Министерския съвет още от 2016 г. е заложено, че именно след негово съгласуване министърът на образованието и науката може да утвърди по-голям прием във висшите училища, които обучават в професионалните направления „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“.
За разкриването на филиал или колеж в Добрич на Медицинския университет-Варна, народните представители от региона работят последователно в последните две години. Още в предходните Народни събрания те проведоха редица срещи, а през тази година консултираха идеята включително с Националната агенция по оценяване и акредитация. Тя беше подкрепена и от Общинския съвет на Добрич, но Министерството на образованието и науката отказа да предостави държавен имот за създаването на филиала.

Print Friendly, PDF & Email