28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Най-после започна евакуацията на цивилни от обсадения завод „Азовстал“ в Мариупол

Около 40 цивилни са пристигнали във временен център за настаняване, след като са напуснали района около завода, съобщи Ройтерс, като се позова на свой фотограф
Две групи цивилни, наброяващи общо 46 души, са били евакуирани в неделя от района около обсадения завод „Азовстал“ в украинския град Мариупол, предадоха световните агенции, като се позоваха на направено днес изявление от руското министерство на отбраната.
Ведомството каза, че евакуираните хора са получили храна и подслон. Според украински източници около 1000 цивилни остават блокирани в бункери в завода, обсаден от руски войски, посочва ДПА.
Около 40 цивилни са пристигнали във временен център за настаняване, след като са напуснали района около „Азовстал“, съобщи Ройтерс, като се позова на свой фотограф.
Фотографи на агенцията показаха как цивилните пристигат в село Безименне в Донецка област с автобуси с украински регистрационни номера в конвой с руски сили и автомобили с обозначения на ООН.
Говорител на ООН също потвърди, че се провежда операция за евакуация на цивилни от южния пристанищен град Мариупол. Стоманодобивният завод „Азовстал“ е последната останала част от града под контрола на украинските войски, съобщи BBC.
Малко след това международният комитет на Червения кръст потвърди, че евакуацията е в ход.
„МКЧК потвърждава, че продължава операция за безопасно преминаване в координация с ООН и страните в конфликта“, каза говорител на огранизацията. „Конвоят за евакуация на цивилни започна на 29 април, измина около 230 километра и стигна до завода в Мариупол в събота сутринта, местно време. МКЧК настоява, че не могат да се споделят подробности, докато ситуацията не позволи, тъй като това може сериозно да застраши безопасността на цивилните и конвоя. Съответните местни власти комуникират с цивилните относно практически подробности.“
Украинският президент Володимир Зеленски приветства успешната евакуация на мирни граждани от стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол и изрази надежда тя да продължи, предаде ДПА.
„Надявам се да бъдат изпълнени всички необходими условия, за да продължи евакуацията на хора от Мариупол“, заяви президентът във видеообръщение.
„Организирането на подобни хуманитарни коридори е един от елементите на продължаващия преговорен процес“, отбеляза Зеленски, като подчерта сложността на задачата. „Но независимо колко трудно беше, над 350 000 души бяха спасени от зони на бойни действия“, добави украинският президент.
Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски обвини Русия, че „води война на изтребление“ в Украйна, като посочи, че военни удари са засегнали невоенни цели като складове за храни, зърно и торове, както и жилищни квартали, предаде Асошиейтед прес.
Русия няма да спечели нищо от нанесените на Украйна щети, а ще се изолира още повече от останалата част на света, добави украинският президент. „Какъв би могъл да е стратегическият успех на Русия в тази война?“, попита той. „Наистина не знам“.
Осем души са загинали в неделя при руския обстрел в Харковска и Донецка област, включително четирима в град Лиман, предаде Франс прес, като се позова на информация от губернаторите на двата региона.
По-голямата част Лиман, град с 20 000 жители преди началото на войната, беше евакуиран поради напредването на руската армия, която вече окупира околностите му.

Print Friendly, PDF & Email