16.04.2024

Най-логично е третият мандат да отиде в ДПС, смята Йордан Цонев

Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви пред БНР Йордан Цонев от ДПС. 
„Към този момент ми прави много неприятно впечатление – кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация. Партията, която има влияние може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже – в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място“, коментира той в интервю за предаването „Неделя 150“.
„Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и много българи и другите етноси, но голяма част от този етнос 30 години смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора“. 
„Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Не умираме от желание да получим мандата, нито от желание за власт, но питаме защо. Фактът, че не се дискутира името на ДПС е дълбоко обиден“, добави Йордан Цонев. 
Освен това, според депутата, ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Страната има нужда от кабинет с програмни цели, подчерта той:

Print Friendly, PDF & Email