30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Най-богатата тенисистка в света поиска равно заплащане с мъжете

Световната №3 Джесика Пегула, която е най-богатата тенисистка в света, надигна глас по добре позната напоследък тема – заплащането на жени и мъже в професионалния спорт. Американката е дъщера на Тери Пегула, милиардер, който е собственик на няколко професионални спортни отбора, включително Бъфало Билс (НФЛ) и Бъфало Сейбърс (НХЛ).
Тенисистката, разбира се, има прозвището „най-богата“ заради състоянието на баща си, а не заради заработените от играта пари.
Позицията на Пегула стана ясна в новия риалити сериал на Netflix, посветен на тениса – Break Point.
„Играла съм на не един и два турнира, които вървят паралелно с мъжете, като винаги съм изкарвала значително по-малко пари. И дори произволни хора са ми казвали – „По дяволите, ти спечели този турнир, а пък мъжете взимат толкова повече от теб“. Това са пълни глупости“, разказва Пегула в сериала.
Недоволството на Пегула обаче не изглежда на място поне що се касае до турнири от Големия шлем. Там заплащането е еднакво, като на Australian Open и дамите, и мъжете-победители, ще заработят по близо 2.6 милиона евро.
27-годишната американка има две титли в кариерата си, а най-доброто и представяне в надпреварите от Големия шлем е четвъртфинал, съответно в Австралия, Франция и САЩ.

Print Friendly, PDF & Email