06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Над 950 души загинаха при силно земетресение в Афганистан

Местни служители за управление на бедствия съобщават за над 600 ранени и се очаква броят им да расте, тъй като информацията се идва от отдалечени планински села
Силно земетресение разлюля Афганистан вчера.
Жертвите на земетресението с магнитуд 6.1 в Афганистан са най-малко 950, съобщиха местни служители за управление на бедствия, като над 600 бяха ранени и се очаква броят им да нарасне, тъй като информацията се стича от отдалечени планински села, съобщава Reuters.
Снимки в афганистанските медии показват развалини на къщи и тела, увити в одеяла, лежащи на земята.
Хеликоптери са били разгърнати в спасителните усилия, за да стигнат до ранените и да донесат медицински консумативи и храна, съобщи служител на вътрешното министерство Салахудин Аюби.
“Броят на загиналите вероятно ще нарасне, тъй като някои от селата са в отдалечени райони в планините и ще отнеме известно време, за да се съберат подробности”, уточнява той.
Повечето от потвърдените смъртни случаи са в източната провинция Пактика, където загинаха 255 души и повече от 200 бяха ранени, добави Аюби. В провинция Хост 25 загинаха, а 90 бяха откарани в болница.
Хайбатула Ахундзада, върховният лидер на управляващите талибани, изрази съболезнованията си в изявление.
Земетресението в сряда беше най-смъртоносното от 2002 г. Според Геоложката служба на САЩ, земетресението е станало в 1:54 сутринта местно време, на около 44 км от град Хост, близо до границата между Пакистан и Афганистан, на дълбочина 51 км. Трусовете бяха усетени на около 500 км от около 119 милиона души в Пакистан, Афганистан и Индия.
В Пакистан трусове са усетени в Пешавар, Исламабад, Лахор, Кохат, Мохманд, Суат, Бунер и други части на Пенджаб и КП.
Хората напуснаха домовете си в паника за по-безопасни места. „Беше силно“, каза жител на Пешавар.
В доклад на органа за управление на бедствия в Хайбер Пахтунхва се казва, че мъж, жител на Лаки Марват, е загинал при земетресението, след като покривът на стаята му се е срутил.
Бедствието идва, когато Афганистан преживява тежка икономическа криза, откакто талибаните превзеха властта през август, докато водените от САЩ международни сили се изтеглиха след две десетилетия война.
В отговор на превземането на талибаните много правителства наложиха санкции на банковия сектор на Афганистан и намалиха помощта за развитие на стойност милиарди долари.
Хуманитарната помощ продължава и в страната работят международни агенции като ООН.
Говорител на афганистанското външно министерство каза, че ще се радват на помощ от всяка международна организация.

Print Friendly, PDF & Email