29.09.2023

Над 90% са загубите по ВиК мрежата в Добричка община

Собственици на инсталациите са общините, нашето дружество само ги експлоатира. Ако не се спрат загубите и некоректните платци, това ще наложи увеличаване на цената на водата, заяви изпълнителният директор на предприятието в Добрич
Над 90% са загубите на вода по ВиК мрежата в Община Добричка. Населените места, в които тези параметри са най-ниски, са 75%. Загубите и некоректните платци на консумираните количества вредят на потребителите. Рано или късно това ще наложи ново увеличение на водата.
Това стана ясно по време на първата по рода си среща между изпълнителният директор на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ ООД – Саркис Караджиян и кметовете на населените места в Община Добричка.
Срещата бе организирана след разговор между изпълнителния директор на водното дружество и новоизбрания кмет на Община Добричка – Соня Георгиева. Повод за нея са многобройните въпроси, свързани с редовно водоподаване към гражданите.
„Анализът, който направих през тези няколко месеца относно селската община, сочи, че загубите са над 90%. Средно месечно подаваме по 500 000 кубика вода, а отчитаме едва по 40. Не всичко е от течове. За голямо съжаление, има и доста нарушители. Аз ще бъда безкомпромисен към тях. Защото от години в това дружество доста неща са изоставени по отношение на отчитането“, заяви изпълнителният директор.
Караджиян припомни, че ВиК инсталациите са собственост на общините, а водното дружество само ги експлоатира. Той декларира, че е готов за открит, коректен диалог с кметовете на населени места, който да доведе до решаването на натрупаните с години проблеми.
Припомняме, че проблемите в дружеството се налагат от постоянните увелечения в цените на електроенергията, използвана за изпомпване на вода и доставянето й до крайния потребител. В цената на питейната вода са заложени параметри – ток, които се променят и то към повишаване, което реално я прави все по-скъпа, без да дава възможност на дружеството да коригира този марж.
Отделно от това Саркис Караджиян е категоричен, че използва всички законови механизми за справяне с течовете, нередовните платци и абонатите, които злоупотребяват.
Моля всички кметове да предоставят информация за реално обитаемите домове в населените места, за да стане ясно колко са потребителите и кои от тях не плащат продължително време сметките си за консумиране на вода, каза още Караджиян.
Кметовете на населените места в Община Добричка предоставиха на изпълнителния директор на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ ООД данни за честота на аварии и проблеми с водоподаването.
Очаква се идната седмица да бъде проведена втора среща във формата на първата, за да бъдат изложени данни по поставените въпроси.

Print Friendly, PDF & Email