24.06.2024

Над 7.3 млн. лева приходи от туристически данък планира Община Варна

Община Варна планира приходите ѝ от туристически данък за тази година да бъдат повече от 7.3 млн. лева. Около 1.7 млн. лева от тази сума са предходен остатък от 2022 година, но останалата част от 5.5 млн. лева се предвижда да влезе в местната хазна до края на 2023 година. Това стана ясно на заседание на комисията по туризъм към Общински съвет, предаде репортер на Moreto.net.
Местните депутати разгледаха и одобриха разчетите/лимитите на разходите, финансирани с приходи от туристически данък за годината.
„За миналата година, вследствие на пандемичната обстановка, бяха планирани 3.5 млн. лева приходи, а приходите за 2022 година в края на годината са 4.4 млн. лева, което е с близо един милион повече от планираното. Това е вследствие на работата на туристическия бранш и възстановяване на нивата в световен мащаб. Все още не можем да възстановим нивата от 2019 година, успели сме на 83%“, каза шефката на ресорната общинска дирекция Соня Георгиева.
Средствата от туристически данък се предвижда да бъдат използвани за най-различни дейности, насочени към развитието на туризма в общината. За организиране на мероприятия с местно и национално значение в тази насока са заложени близо 2 млн. лева. В това число влиза откриването на летен сезон 2023 година с 30 хил. лева, безплатни пешеходни турове с екскурзоводи за 17 хил. лева, отбелязване на световния ден на туризма с 15 хил. лева.
За организиране и провеждане на утвърдени национални изложения са заложени 301 хил. лева, за туристически продукти, събития, промотиране на туризма на територията на община Варна – 175 хил. лева, за маркетингови дейности – 90 хил. лева. Провеждането на международен музикален фестивал е обезпечено с 585 хил. лева. Участието на Община Варна в международни туристически изложения ще бъде подпомогнато със 165 хил. лева.
За изграждане и поддържане на инфраструктура, обслужваща туризма, са планирани над 4 млн. лева. Тази сума отива за ремонт на улици, озеленяване, осветление, фонтани. Заложени са средства за ремонт на ефектното осветление на Катедралата – 409 хил. лева. Предвидени са 171 хил. лева за разкопки на Базиликата в Звездица, за аварийни дейности в Римски терми и за разкопки във Варненски халколитен некропол.

Print Friendly, PDF & Email